La Universitatea “Ștefan cel Mare”

Noua Gramatică a limbii române și Biblia lui Petru Pavel Aron

Unica traducere românească a Vulgatei a așteptat tiparul peste 240 de ani > Din echipa de cercetători ce a pregătit impresionanta ediție (critică) face parte și prof. univ. dr. Niculina Iacob, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării Suceava Noua “Gramatică a limbii române” (2 volume), editată de Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Ro-mâne, a fost lansată la Suceava la mai puțin de o lună de la lansarea sa oficială, la Academie (16 februarie a.c.), pe 7 martie, cu prilejul decernării, de către Univer-sitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, a titlului “Doctor Honoris Causa” dlui acad. Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistică. Acad. Marius Sala a precizat la Suceava, printre altele, că față de gramatica anterioară a Academiei (datând din anii ’60), cea actuală propune multe noutăți privind metoda, terminologiile, de asemenea o bibliografie “modernizată”.
 

Printre noutăți, semnalăm faptul că structura noii gra-matici nu mai este decisă de morfologie și sintaxă, ci de cuvânt și enunț. Acad. Marius Sala a făcut cunoscut că lucrarea a fost pregătită de 20 de autori și a mărturisit că, în calitate de director al In-stitutului de Lingvistică, dom-nia sa “s-a implicat atât de mult” în elaborarea “Grama-ticii”, încât, în perioada de muncă la această impresio-nantă lucrare, s-a căsătorit cu dr. Marina Sala, membru al echipei redacționale. Iar la o lună de la data pre-zentării sale la Academia Română (evident, în prezența președintelui, Eugen Simion), “Biblia lui Petru Pavel Aron” (1760-1761) a fost lansată, în cadrul aceluiași eveniment dedicat acad. Marius Sala, în aula mare a Universității su-cevene. Despre ediția princeps a “Bibliei lui Petru Pavel A-ron”, unica traducere a Vul-gatei în limba română (iar până acum existentă, timp de 240 de ani, doar în manu-scris), a vorbit dna prof. univ. dr. Niculina Iacob, de la Fa-cultatea de Litere și Științe ale Comunicării a Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, ce a făcut parte din echipa de cercetători ce a realizat a-ceastă impresionantă ediție critică – peste 4000 de pagini, cuprinse în 5 volume, cu ilus-trații reproduse după o Biblie venețiană de la 1690. Textul imens al “Bibliei lui Petru Pavel Aron” a fost pregătit pentru tipar (în cadrul unui proiect finanțat de Academia Română) de o echipă de cer-cetători, condusă de acad. Camil Mureșanu și istoricul Ioan Chindriș, provenind din 4 instituții de specialitate (în ordinea de pe copertă): In-stitutul de Istorie “George Ba-riț” din Cluj-Napoca, Univer-sitatea “Ștefan cel Mare” Su-ceava, Institutul de Lingvistică “Sextil Pușcariu” Cluj-Napoca și filiala Cluj a Bibliotecii Aca-demiei Române. Împreună cu un universitar clujean, dna Niculina Iacob a pregătit “in-dicele de cuvinte” al lucrării, ce cuprinde nu mai puțin de 1700 de pagini din cele 4000 ale lucrării. Vorbind, la București, des-pre această lucrare, acad. Eugen Simion a spus că este “un monument de artă și cul-tură românească”. Istoria (nouă) a acestei lucrări începe în 2000, când o delegație de istorici români a efectuat o vizită la Vatican, la Papa Ioan Paul al II-lea, pentru a-i pre-zenta primul exemplar al Bibliei lui Samuil Micu (1795 – a doua traducere a Sep-tuagintei în română – n.n.), într-o nouă ediție, realizată cu sprijinul Bisericii Catolice. Atunci, Papa Ioan Paul al II-lea a acceptat să devină mem-bru al Academiei Române și a discutat cu dnii acad. Mu-reșanu și dr. Chindriș despre Biblia lui Petru Pavel Aron. Iar ideea ivită la Vatican avea să se concretizeze după 5 ani de muncă, implicați fiind, după cum a specificat dna prof. univ. dr. Niculina Iacob, in-clusiv studenți și (acum) absolvenți ai Facultății de Li-tere și Științe ale Comunicării de la Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: