Escrocii vizează vârsta a treia

În cadrul unui protocol între Inspectoratul General al Poliției și Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice, polițiștii de proximitate participă frecvent la întâlniri cu persoanele vârstnice și cu factori de decizie de la casele de ajutor reciproc al pensio-narilor. O astfel de întâlnire pentru identificarea problemelor cu care se confruntă pensionarii a avut loc recent și la nivelul municipiului Fălticeni. În cadrul discuțiilor purtate de polițiștii de proximitate cu pensionarii, mai mulți bătrâni au sesizat faptul că diverse persoane certate cu legea încearcă să le înșele vigilența. Un exemplu ar fi acela că persoane necunoscute merg la ușa bătrânilor și-i ademenesc cu așa-zisul „ulei sub prețul pieței”, care, de fapt, este un amestec de apă, ulei și faringosept (pentru culoare).
 

Alți pensionari i-au anunțat pe polițiști că la ușa lor se prezintă persoane necunoscute care le spun că au primit diverse colete cu câte un produs electronic de la o cunoștință din străinătate. Și, cum aproape fiecare fălticenean are un prieten, o cunoștință, o rudă plecată să muncească în străinătate, cel abordat se gândește că astăzi este ziua lui norocoasă și, sub influența stării de moment, viitorul păcălit este gata să achite o taxă; dacă refuză să o facă este convins să meargă la un TIR care, chipurile, tocmai ar fi rămas în pană. Dacă „viitorul proprie-tar” al unui DVD, televizor color, videorecorder merge cumva spre TIR-ul imaginar, acesta este abandonat pe drum, fie că dă banul sau nu după insistențe îndelungate din partea escrocilor de a li se da o sumă de bani pentru a a-chita taxa vamală sau comi-sionul de transport. Recent, o femeie din Fălticeni, care știa că nu prea are cine să-i trimită ceva de preț din străinătate, nu a cedat ușor ofertei făcute de infractori și a dorit să se de-plaseze personal pentru a-și ridica produsul de la TIR. Când escrocii au văzut că nici nu le plătește în avans adu-cerea coletului, nici nu scapă de ea, ajunși în comuna Bo-sanci, au rugat-o să aștepte pu-țin timp, ei dispărând ime-diat. Reamintim că această metodă a dat rezultate, un profesor fălticenean rămâ-nând cu o pagubă destul de mărișoară după ce un escroc l-a anunțat că o fostă elevă i-ar fi trimis un pachet din Ger-mania. Conform polițiștilor de proximitate și reprezentan-ților CARP, persoanele vârst-nice au nevoie de mai multe informații pentru a nu ajunge în situații de abuz sau înșe-lătorie, motiv pentru care vor fi planificate și alte întâlniri între polițiștii de proximitate și persoanele ajunse la bătrânețe.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI