Peste o lună

Inspectori europeni verifică dacă sucevenii își respectă animalele din gospodării

Inspectorii sanitar-veterinari anunță măsuri drastice împotriva celor care nu respectă noile reguli de protecție a animalelor. Șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranță Alimentară, dr. Petrea Dulgheru, face cunoscut că, în circa o lună de zile, județul Suceava va face obiectul unei vizite a controlorilor specializați, printre altele verificându-se și „modul în care ne ținem animalele”. Dl Dulgheru arată că bunăstarea animalelor este un capitol foarte important al normativelor comunitare, adaptarea și aplicarea acestora fiind o prioritate pentru instituția pe care o conduce. Directorul executiv al DSVSA declară că vor fi luate măsuri foarte ferme pe linie de protecție a animalelor, deoarece, „dacă animalele sunt sănătoase, și produsele obținute sunt sănătoase”.
 

Paradoxal, arată Petrea Dulgheru, în ultimii ani, în România, nu s-a vorbit deloc despre acest lucru, în urmă cu 20 de ani, chiar domnia sa, medic veterinar la acea dată, aplicând o amendă „grasă” unui cetățean care își bătea calul. „De anul acesta se vor aplica măsuri foarte ferme asupra celor care nu respectă normele privind sănătatea animalelor. Toată lumea nu respectă condițiile de furajare, exploatare, transport sau sacrificare și peste tot vedem animale bătute și chinuite”, relevă directorul executiv. Spre exemplu, conform HG nr. 984 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea condițiilor privind protecția și bună-starea animalelor în timpul tăierii și/sau uciderii, folosirea altor metode de ucidere decât cele autorizate sau neasigurarea funcționării echipamentelor de asomare la parametrii prevăzuți se sancționează cu amendă cuprinsă între 20 milioane lei vechi și 30 milioane lei vechi. Pentru a face față noilor atribuții, Inspecția sanitar-veterinară își va suplimenta numărul de posturi cu încă 20 de lucrători.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: