Prin SAPARD

Investiții în turismul alternativ

Fondurile nerambursabile SAPARD disponibile în acest moment pentru turismul rural (Măsura 3.4, submăsura „turism rural”) sunt de 1,5 milioane euro, suficiente doar pentru aproximativ 20 de proiecte. Astfel, gradul de utili-zare al fondurilor disponibile în cadrul acestei submăsuri este de 93% din totalul sumei alocate, numărul proiectelor contractate până în acest moment fiind de 255. Cu toate acestea, cei care doresc să in-vestească în turismul rural mai au la dispoziție și altă posibilitate de obținere a fon-durilor SAPARD. Prin sub-măsura „Alte tipuri de turism rural” din cadrul acelorași Măsuri, sunt disponibile 30 milioane de euro. Cu aceste fonduri pot fi finanțate peste 350 de proiecte SAPARD – ne-a informat dl Radu Diaconescu, de la SAPARD N-E Iași.
 

Așadar, turismul ecvestru, cinegetic, piscicol, montan, eco-turismul, dar și cicloturismul sunt tipuri de activități pentru care potențialii beneficiari pot obține fonduri SA-PARD prin submăsura „alte tipuri de turism rural”. Totodată, se pot realiza chiar și complexe turistice rurale. Cicloturismul, de exemplu, o activitate deosebit de atractivă în Uniunea Europeană, beneficiază de sprijin financiar în vederea achiziționării de biciclete performante și adaptate pentru diferite terenuri. Tot prin Programul SA-PARD pot fi construite și modernizate cabanele turistice, cabanele de vânătoare și pescuit, refugiile turistice, cantoanele silvopastorale, locurile de popas, satele de vacanță, campingurile, spațiile de campare organizate în gospodăriile populației. De asemenea, pentru turismul piscicol se pot achiziționa na-ve fluviale pentru transportul turiștilor sau chiar pentru cazarea acestora (hotel plutitor). Se pot construi sau moderniza spațiile pentru practicarea turismului piscicol, anexele turistice în spațiile piscicole: platforme, parcări auto, grupuri sanitare, refugii, bacuri, pontoane. Se mai pot obține fonduri SAPARD pentru achiziționarea de animale de agrement, cum ar fi păuni, ponei, cai (excepție fac caii de cursă), pentru eco-turism. În cadrul Măsurii 3.4 „Dezvoltarea și diversificarea activităților economice care să genereze activități multiple și venituri alternative”, sub măsura SAPARD „alte tipuri de turism rural”, au fost contractate, până în acest moment, 14 proiecte a căror valoare totală a contribuției SAPARD este de aproximativ 1 milion de euro. Pot obține fonduri nerambursabile pentru acest tip de investiții, persoanele fizice autorizate, asociațiile familiale, societățile agricole, societățile comerciale cu capital integral privat. Din valoarea totală eligibilă a proiectului, 50% reprezintă contribuția beneficiarului, iar 50% contribuția publică. Valoarea minimă a sprijinului financiar SAPARD este de minimum 2.500 de euro și de maximum 100.000 de euro. Astfel, valoarea totală a investiției, care include cofinanțarea si finanțarea SAPARD, trebuie să se încadreze între 5.000 și 200.000 de euro. În Programul SAPARD, cofinanțare publică reprezintă contribuția Uniunii Europene, 75%, și a Guvernului României – 25%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: