Cernăuți

Tânărul bețiv de poezie…

Se spune adesea că orașul Cernăuți este văduvit de glasurile tinere, care să traseze noi direcții în sensul românismului care trebuie conservat. Să fie oare adevărat? Anatol Viere este student la Secția de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți și, totodată, un împătimit de limba română. Pentru Anatol poezia înseamnă mai mult decât un act de libertate, devenind un mod esențial de apropiere de Divinitate.
 

O demonstrează și prin versurile din cartea intitulată „Cometa”, apărută cu sprijinul consătenilor săi din Colincăuți, Dumitru și Zina Cadelnic, oameni care și-au pierdut propriul lor copil  și, așa cum mărturisește Anatol Viere, și-au consacrat viața lucrurilor nobile, sprijinind înălțarea Mănăstirii din Colincăuți.” Sunt beat…/Cineva mi-a zis:/Bețiv de poezii! /Eu spun; Sunt degustător, bețiv în lege/ Gustat-am un pahar/Din beciul Domnului Grigore. Vin spiritual, dulce, cu picuri acri și foarte amețitor./Prin mișcările gândurilor nici n-am observat că e scurs din piatra /pe care o aduce în spinare/Pe Golgota proprie/pe care a trecut, nu, fiecare”, scrie Anatol Viere în poezia intitulată „Reîntâlnire cu Bostan”, în amintirea profesorului academician Grigore Bostan, pe care l-a venerat ca pe propriul părinte. Anatol Viere este o figură exotică a Cernăuților, și ar putea deveni unul dintre viitorii lideri ai spațiului nord bucovinean. ”A muncit, a perseverat, poate chiar mai mult decât un astronaut, ca să cucerească universul limbii române, să-și redea sieși ceea ce i-a fost menit de la Dumnezeu, dar, în virtutea nedreptăților istorice, i-a fost furat din fașă”, îl apreciază pe tânărul poet ziarista cernăuțeană Maria Toacă. Rămâne ca entuziasmul lui Anatol Viere să fie urmat și de alți tineri ,iar flacăra inimilor lor să păstreze neîntinat dulcele grai românesc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: