Un ziarist, o fetiță și două cărți

“Întâmplări care se uită cu greu” și “Interviuri cu Jupâni”, ambele apărute la Grupul editorial Crai nou – Mușatinii – Bucovina viitoare din Suceava, sunt cărțile cu care Tiberiu Avram, redactor-șef al cotidianului “Monitorul de Suceava”, se prezintă, de câteva zile, cititorilor. Lansarea lor s-a produs vineri, la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, iar drumul celor două volume către public a fost mediat de Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii, actorul Stelian Nistor, director artistic al săptămânalului “Jupânu’”, publicistul și scriitorul Ion Drăgușanul, și salutat de prefectul Orest Onofrei și de președintele Consiliului Județean Suceava, Gavril Mîrza.
 

Primul titlu acoperă “o carte despre mit, despre credință, despre viață” și, de altfel, alte 5 cărți (capitole), despre “tradiții creștine”, “mituri și oameni” din Bucovina, despre “țigani” ca “popor al cuprului”, despre “oameni pe care nimeni nu îi vrea”, despre alte “întâmplări din zilele noastre”. Cel de-al doilea, aproape 500 de pagini de interviuri (publicate săptămânal încă din 2001), cu personalități care grăiesc despre satul românesc, despre artă (primul, Ion Irimescu…), despre “anato-mia (văzută dincolo de cutia trupului – n.n.) omului”, cu alte personalități a căror activitate “pentru oameni rămâne”, cu personalități “care dau viață cuvintelor” (printre ele, directorul cotidianului “Crai nou”, Dumitru Teodorescu). La întâlnirea de vineri s-a insinuat ideea că, dincolo de munca sa dedicată cotidianului (efemer), ziaristul (ale cărui cuvinte restituie realitatea) Tiberiu Avram este un om care, pentru a nu rămâne dator lumii, i-a dat și o fetiță, îi dă acum și două cărți. Ziariștii au primit (credem) cel de-al doilea mesaj cu satisfacția că realizarea colegului lor e un semn de durabilitate, o amprentă asupra Timpului, mai apăsată decât cele asupra zilelor. Manifestarea de vineri a anticipat, pe de altă parte, aniversarea de la 11 noiembrie, când “Monitorul” numără 10 ani “de Suceava”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI