23 de școli sunt construite înainte de 1900

< Urmare a condițiilor proaste de instruire și dezinteresului pentru actul educațional, foarte mulți locuitori ai satelor refuză să-și mai dea copiii la școală, trimițându-i prin sat, să lucreze cu ziua Din cele 404 școli ridicate în județul Suceava între 1860 și 1970, doar 53 au trecut printr-o reparație capitală. Afirmația aparține vicepreșe-dintelui PRM al Consiliului Județean, Stela Acatrinei, care a precizat, ieri, într-o conferință de presă, că, de la Revoluție încoace, timp de 15 ani, nu s-a mai făcut nici o intervenție de această natură. De asemenea, nu s-a ridicat nici un lăcaș nou de învă-țământ, având loc doar mici extinderi în câteva localități. Mai grav este faptul că elevii suceveni din 23 de școli învață în imobile construite înainte de 1900.
 

Spre exemplu școala din Mitocu Dragomirnei datează din 1860, cea din Stra-ja din 1869, iar cea din Vicovu de Sus din 1870. Acestea sunt îmbătrânite și prezintă risc ridicat în exploatare. În același timp, doar 174 de școli din județ au apă curentă, 131 sunt dotate cu toalete de interior, 93 sunt încălzite cu centrale termice individuale, 60 beneficiază de încălzire în sistem centralizat, iar 251 au sobe pe bază de combustibili solizi. Lipsa utilităților face ca, de multe ori, să se înregistreze diverse epidemii, iar, dacă legislația sanitară ar fi aplicată ca la carte, foarte multe unități școlare ar trebui închise. Dna Acatrinei a exempli-ficat cu condițiile improprii de la Iaslovăț, unde, într-o sală de grădiniță de 40 de metri pătrați, sunt înghesuiți 100 de copii. Îngrijorător este faptul că primarii se plâng la Con-siliul Județean că nu au bani pentru reparații, unii solici-tând ajutoare chiar și pentru desfundarea sobelor. Drept urmare, școlarii stau în bănci îmbrăcați și își suflă în mâini de frig. În circumstanțele amintite a crescut abandonul școlar, fapt semnalat și de șefii comunităților locale. Foarte mulți locuitori ai satelor re-fuză să-și mai dea copiii la școală, trimițându-i prin sat, să lucreze cu ziua. Vicepre-ședintele executivului jude-țean crede că degeaba Ministe-rul Educației și Cercetării face strategii de dezvoltare, dacă nu asigură suportul financiar necesar unităților de învă-țământ. Domnia sa relevă că responsabilii din sistemul na-țional de educație nici măcar nu cunosc situația școlilor, mai ales a celor din mediul rural. „Totul este foarte fru-mos la televizor, unde se vor-bește despre strategii, dar, de fapt, la fața locului te confrunți cu o situație simi-lară începutului de secol”, arată vicepreședintele, adău-gând că, pentru asigurarea unei funcționări decente a școlilor din județ, ar fi nece-sare circa 850 miliarde lei. Adjunctul executivului ju-dețean, Stela Acatrinei, sus-ține că trebuie găsite soluții de urgență, sectorul învățămân-tului devenind din ce în ce mai neatractiv. Aceasta și din cau-za salariilor mici ale cadrelor didactice și nedecontării na-vetei. În județul Suceava, actul instructiv educațional se desfășoară în 404 clădiri cu această destinație, frecventate de 134.176 de elevi. Școlarii sunt pregătiți de 9278 de cadre didactice, la care se adaugă 2985 salariați din categoria personalului nedidactic sau auxiliar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: