La Casa Județeană de Pensii

Solicitările depășesc cu mult numărul biletelor repartizate

Casa Județeană de Pensii Suceava se confruntă cu un număr extrem de mare de so-licitări de bilete de tratament în stațiunile balneare. De exemplu, pentru luna iulie și lunile anterioare au fost depuse 2.000 de cereri, iar numărul locurilor repartizate pentru iulie este în jur de 1.300, ceea ce face să fie soluționate favorabil doar 65 la sută dintre cereri. Dorințele pensionarilor se îndreaptă însă numai către anumite sta-țiuni și, de asemenea, numai pentru anumite perioade ale anului, ceea ce face foarte dificilă îndeplinirea lor. Dl director executiv ROBERT MARIAN ne spunea că, de exemplu, “cererile de bilete, pentru această perioadă, la Eforie Nord, Sovata, Felix, Mangalia, Vatra Dornei depășesc de câteva zeci de ori numărul biletelor acordate prin repartiție, făcând practic imposibilă soluționarea tuturor acestora.
 

Marea majoritate a pensionarilor dorește să plece la tratament în lunile de vară, preponderent în iulie, august, deși, având ca-litatea de pensionari, deci ne-fiind legați de serviciu, ar putea solicita bilete și pentru celelalte luni ale anului: sep-tembrie, octombrie, aprilie, mai. Asta, mai ales că există baze de tratament chiar în in-cinta hotelurilor, temperatura exterioară neinfluențând în nici un fel calitatea și rezul-tatele tratamentului. O altă problemă cu care ne confrun-tăm este aceea că majoritatea solicitărilor se îndreaptă spre stațiunile Eforie Nord, Man-galia, Sovata, Felix, Vatra Dornei, cu toate că tratamen-te balneare cu același specific și la aceleași standarde se găsesc și în stațiunile Târgu Ocna, Bălțătești, Sângeorz. Însă, atunci când încercăm să sugerăm solicitantului acest lucru, pentru a găsi o soluție de rezolvare a cererii, acesta o respinge necondiționat”. Dl director Robert Ma-rian preciza că toate biletele de tratament au fost eliberate în conformitate cu prevederile legale, în mod corect, fără a exista persoane favorizate. Au fost eliberate câteva zeci de bilete și pentru persoane care au calitatea de asigurat, pre-ponderent pentru cele din învățământ, motivat de faptul că sunt persoane cu afecțiuni grave, dar și pentru că persoa-nele din acest sistem nu pot solicita bilete de tratament în alte perioade ale anului, fiind condiționate de vacanțele școlare. Directorul CJP Su-ceava sublinia faptul că bile-tele de tratament se eliberează numai titularului, iar în ca-zul în care acesta este în im-posibilitate de a se deplasa, eliberarea biletelor se face doar în baza unei procuri autentificate, în original, așa cum prevede legislația în vigoare. “Legea se aplică u-nitar și aș dori ca acest lucru să fie înțeles de toate persoa-nele care se adresează insti-tuției noastre, prin tot felul de intervenții. O altă problemă pe care o supun atenției celor care solicită bilete de trata-ment este aceea a adeverin-țelor medicale. Astfel, orice persoană care solicită un bilet de tratament trebuie să pre-zinte și o adeverință medi-cală tip, de la medicul de familie, în care să fie specificate atât diagnosticul solici-tantului, cât și numele sta-țiunilor indicate pentru tra-tarea afecțiunii respective”. Am fost asigurați că la Casa Județeană de Pensii Suceava se încearcă găsirea de soluții pentru toți solicitanții, dar în limitele legii, comisia pentru soluționarea cererilor lucrând în această perioadă între 12 și 16 ore pe zi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: