Solca în sărbătoare

Sărbătoarea orașului Solca a ajuns la cea de a doua ediție. Miercuri, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, localitatea, a cărei atestare coboară adânc în istorie, ajungând în perioada domniei lui Alexandru cel Bun, era, parcă, primenită în mod special, ca să-și primească oaspeți. Autoritățile locale, în frunte cu primarul Valeruț Țăranu-Hofnăr, viceprimarul Gheorghe Bahan și secretarul Marian Lungu, că-rora li s-au alăturat consilierii locali, i-au primit pe invitați (reprezentanți ai Consiliului Județean, o delegație de in-telectuali din Republica Moldova, primari din mai multe localități din zonă, intelectuali și oameni simpli ai așezării, scriitori, poeți, ca-ricaturiști, ziariști etc.) în sala de ședințe a Primăriei, transformată într-o adevărată expoziție, în care Sorin Ursan DelaClit, un talentat artist plastic, avea expusă o părticică din opera sa (35 de portrete, multe cu mijloacele caricaturii).
 

A fost, așa cum s-a vrut, o manifestare de su-flet, prilej cu care cei prezenți în sală au putut „vedea”, prin spusele primarului, „Orașul de azi, orașul de mâine” și s-au documentat, cu multe amănunte, privind „Cele mai vechi dovezi de natură ar-heologică de pe arealul localității Solca”, pe baza comunicării bine documen-tate și prezentate de dl Mugur Andronic, director adjunct al Complexului Muzeal „Buco-vina” Suceava. Deși Solca încă nu are tipărită o monografie, dl prof. Simion Toderaș a făcut o prezentare a așezării din acest punct de vedere, nu-trind speranța (în acest sens există promisiunea de ajutor a autorităților locale) că, până la ediția a III-a a acestei săr-bători, monografia mult râv-nită va vedea lumina tiparului. Întâlnirea de la Primărie a continuat, așa cum, de altfel, era programată, cu lansarea romanului istoric „În umbra marilor imperii ucigașe” de Mugur Andronic și a volu-melor de versuri „Semințele disperării” de Ion Cozmei (i-lustrația: Mihai Pînzaru- PIM) și „Poeme de religii diferite” de Carmen-Veronica Steiciuc. Autorii cărților, prezenți în sală, au vorbit despre creațiile lor și au acordat autografe. Mihai Pînzaru-PIM l-a „de-senat”, prin cuvinte fru-moase, pe confratele (și în-vățăcelul său) în arta carica-turii, Sorin Ursan DelaClit. Cei prezenți s-au delectat, pentru câteva momente, cu o șarjă de epigrame prezentată de autorul acestora, prof. Ion Cozmei. 50 de ani de căsătorie Moment emoționant, de trecere în revistă a amintirilor de peste ani. După prezentarea unei scurte expuneri despre familie, 7 cupluri din localita-te, care au împlinit 50 de ani de la căsătorie, au fost felicitate solemn de către autori-tățile locale. Rahila și Grigori Huscari, Maria și Dimitrie Mireuță, Ana și Mihai Cotur-baș, Stela și Vasile Mihăilă, Paulina și Gheorghe Filimon, Minodora și Octavian Tode-raș, Floarea și Casian Hojbotă au primit buchete de flori și câte o cupă-simbol, ciocnind un pahar de șampanie cu cei prezenți în cinstea frumoasei aniversări. În cursul anului 1955, ei și-au legat destinele, punând bazele unor familii închegate, trăind în dragoste și respect reciproc. Cântec, joc și voie bună Parcul de Sus al orașului a cunoscut, miercuri după-a-miază, o atmosferă aparte. Lu-me multă, bere proaspătă de Solca, mici, cântec, joc și voie bună, cât a cuprins. Ansam-blul folcloric „Bucovina” al Școlii de Artă „Ion Irimescu” din Suceava (conducerea mu-zicală: Traian Leancă, core-grafia – Viorica Iosif, director artistic – prof. Petre Horvat), formația de dans modern și societate a aceleiași instituții, Ansamblul folcloric „Arca-nul” al Căminului Cultural Pârteștii de Jos (conducerea muzicală și artistică: Costică Olteanu) au încins spiritele întru bucurie, întregind sărbă-toarea orașului Solca cu un colorit încântător.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: