Demonul politicianismului

Nu pot contura motivele reale care l-au determinat pe rădăuțeanul în vârstă de 42 de ani să incendieze, la sfârșitul săptămânii trecute, coroanele și drapelele de la Monumentul Eroilor din fața Catedralei Ortodoxe. Să tot fie un an de la sfințirea monumentului cu pricina. Îmi amintesc de vlădica Gherasim, episcopul Sucevei și Rădăuților, Dumnezeu să-l aibă în paza drepților, cum, obosit și bolnav, a asistat atunci la ceremonie, erou și slujitor al Bisericii deopotrivă de neîntinat. Îmi amintesc de ziua fierbinte, de cuvintele mari, de lacrimile veteranilor de război și de demonul politicianismului, care creează artificii chiar și în situații tulburătoare.
 

Mălina Anițoaei

Cred adesea, curajos și inconștient, că unii politicieni n-ar trebui să țină discursuri în fața monu-mentelor eroilor. Ar trebui ca, în zilele care îi evocă pe slujitorii pământului românesc, numai copiii și preoții vârstnici să-și arate fața, pentru a rosti sfioase aduceri-aminte. Altminteri, între gestul neînțelesului piroman care incendiază morminte și discursul trucat al politrucului ieftin nu există, din punctul meu de vedere, nici o diferență. Numai că primul va fi cercetat pentru distrugere și ofensă adusă unor însemne, iar celălalt va fi aplaudat slugarnic, precum o primadonă ratată. Românie, Românie, unde ți-s poeții, unde ți-e iubirea sinceră, unde e dreapta judecată?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: