Dumnezeu să vă ajute, frații mei din Bucovina!

Născut din fuziunea romanilor cu dacii, a preluat pe lângă modul de viață roman și valorile spirituale ale civilizației romane. Ulterior, pe acest fond genetic s-a altoit spiritul creștin, care s-a potrivit ca o mănușă pe calitățile morale și spirituale ale românilor. Propovăduind iertarea, iubirea, modestia, jertfa, această credință a fost îmbrățișată nu numai de populația care locuia în orașe, ci și de oamenii de la sate, fapt observat de P. P. Panaitescu, care afirmă: “poporul de la sate, păstrându-și vechile obiceiuri, nu vedea o contradicție între vechea religie și noua religie. El s-a aplecat în fața soliei ce i se aducea și a pășit în biserică aducând în fața altarelor și riturile sale preistorice”.
 

Creștinismul ortodox-latin al românilor se deosebește prin vechime și puritate, prin inserție de elemente ancestrale, de creștinismul ortodox slav, apărut ulterior, generat de focarul de cultură al Bizanțului. Creștinismul românesc întrunește în el un paradox unic: elemente latine și linii de ortodoxism. Așa cum ar trebui să fie orice religie, creș-tinismul românesc este tolerant, suportând ulterior grefe slave și permițând lângă el, în aceleași biserici, și unele ri-tualuri atât de apropiate de dragostea și slujirea lui Dumnezeu. Se pot auzi și as-tăzi, în nordul Bucovinei, în vechile altare românești, a-colo unde Dumnezeu a bine-cuvântat prima oară în limba română, atât de latină în profunzimea și frumusețea ei, cântări bisericești slave care impresionează prin coloritul muzical și prin dulceața me-sajului transmis. Să-i apre-ciem pe frații noștri ucraineni pentru credința nestrămutată în același Tată ceresc și pentru slujbele duhovnicești pe care le săvârșesc și care alină su-fletele tuturor românilor. Dar avem datoria de a nu-i uita pe credincioșii ortodocși ro-mâni, care, deși îmbracă haina slavă a graiului și traiului de zi cu zi, au păstrat în suflet culorile unui creștinism la fel de vechi și de frumos ca și cerul sub care s-au născut. Suntem datori să ne aducem aminte că Biserica Ortodoxă Română s-a născut întreagă, s-a născut pe teritoriul vechii Dacii și numai voința lui Dumnezeu de a ne pune la încercare a făcut ca, acum, una din cele mai vechi și mai fru-moase Mitropolii ale sale să se găsească sub altă autoritate. Suntem datori să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ierte păcatele noastre și să auzim din nou rostit Tatăl nostru în limba română, sub icoanele din bisericile bucovinene, să vedem din nou ochii bătrâ-nilor noștri umeziți de lacri-mile bucuriei imense pe care o ai atunci când ți se înde-plinește cea mai veche spe-ranță Dumnezeu să vă ajute, frații mei întru Hristos din Bu-covina! Preot CRISTI HOLCA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: