Cota de lapte

> Producătorii care nu o declară nu mai primesc subvenții > Fiecare proprietar de vaci mulgătoare trebuie să completeze un registru cu cantitatea de lapte vândută procesatorilor, precum și cu cea comercializată pe piața liberă Crescătorii de vaci de lapte vor trebui să declare cantitatea de lapte livrată unităților de procesare, precum și pe cea vândută la piață. Obligația vine pe calea negocierii cotei de lapte cu Uniunea Europeană. Cota reprezintă cantitatea de lapte și procentul de grăsime aferent, care pot fi realizate de producători pentru comercializare. Trebuie știut că laptele folosit de familie, adică autoconsumul, nu intră în cota de lapte. Gestionarea cotei de lapte se face prin intermediul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și prin Unitatea pentru Ameliorare și Reproducție Zootehnică.
 

Potrivit directorului executiv adjunct al DADR, Lya Chiriac, proprietarii de vaci cu lapte trebuie să se prezinte la primării și să solicite reprezentaților instituției agricole în teritoriu registrul de fermă și formularul declarației pe propria răspundere privind obținerea și valorificarea producției. În registru, crescătorii de animale vor trebui să completeze zilnic cantitatea de lapte mulsă de la vacile din gospodărie, dusă la lăptărie sau comercializată pe piața liberă. Conducerea DADR recomandă acestora să prezinte în mod cât mai realist cota de lapte realizată, deoarece, începând cu 1 ianuarie 2007, nu vor avea voie să vândă decât ceea ce au declarat că sunt capabili să producă. În plus, atrage atenția directorul adjunct al DADR, producătorii care nu vor declara cota de lapte nu vor beneficia nici de subvențiile la acest produs. Moni-torizarea cotei de lapte trebuia să demareze, conform nego-cierilor cu UE, la 1 aprilie 2005 și se va încheia la 31 martie 2006. Din cauza bâlbâielilor factorilor naționali responsabili, procedura a întârziat. În aceste condiții, în județul Suceava monitorizarea efectivă a cantităților de lapte comercializate va demara la 1 iulie. Pentru lunile aprilie, mai și iunie, crescătorii de vaci de lapte vor declara producția globală lunară, nemaiavând cum să revină asupra celei zilnice. Proprietarii trebuie să știe că respectiva cota de lapte reprezintă un bun câștigat și că aceasta poate fi vândută sau lăsată moștenire. În cazul în care ferma se îmbogățește cu noi exemplare mulgătoare, pentru comer-cializarea laptelui obținut trebuie cumpărată cotă suplimentară. În caz contrar, surplusul va fi consumat doar în gospodărie, adică în alimentația omului sau pentru hrănirea celorlalte animale. În contextul aderării la Uniunea Europeană, în scopul eficientizării activităților zootehnice (și în urma închiderii nego-cierilor la Capitolul VII „Agricultura”), României i s-a alocat o cotă de lapte de vacă de 3,057 milioane tone. Către unitățile de prelucrare vor fi livrate 1,093 milioane tone, vânzările directe, adică pe piață vor însuma 1,96 milioane tone, diferența de 188 mii tone reprezentând cota de rezervă. Realizarea cotei de lapte reclamă existența unui efectiv de 826.216 vaci mulgătoare, acesta fiind, deocamdată, integral acoperit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: