Scrisoare deschisă din America

Părinte arhiepiscop Pimen, Câte Episcopii din Țară și din stră-inătate n-ar dori să vă aibă ca Înalt Stătător și Păstor? Unde sunt liderii po-litici care au fost și au rămas datori Voievodului și unde sunteți Dvs.? Bisericile și mănăstirile voievodale înfloresc după Sfintele Paști, în acest an, parcă mai înalte și mai însorite, după un îngheț de peste 50 de ani de jaf și cotropire a pădurilor de către co-muniști și aliații lor. Ultimul director general al Fondului Bucovina a fost ing. Gavril Țibu, fiul surorii lui tata Mar-dare, din Grănicești, care a fost somat să plece, în 24 de ore, de la Stulpicani, iar mănăstirile și bisericile să rămână fără nici un suport material. În acest timp, au trecut două armate dușmane cu ordine de distrugere a locașurilor sfinte, de a scoate din inima omului pe Dumnezeu, de a crea un om nou, bazat pe ura de rasă și de clasă. Ba, mai mult, au rupt părți din trupul țării, pământuri românești din moși strămoși, pe calea unui dictat, nul chiar din fașă.
 

Iată că Paștele din acest an a fost mai bun cu lăcașurile lui Dumnezeu și cu oamenii locului, chiar cu cei în sur-ghiun; țin să vă mulțumesc pentru Pastorala primită de la Dvs. Este o rugă plină de credință și optimism pentru viitorul neamului, mai ales în acest moment, când încep tratativele privind hotarul de la răsărit al țării, cu Nordul Bucovinei, Transnistria, Basarabia, Insula Șerpilor, Canalul Bâstroe, res-pectiv cu Ucraina. Un vecin de bună calitate în perioada interbelică; spe-răm să nu ni se ceară sacrificii “isto-rice”, așa cum au procedat Rusia So-vietică și Germania, în 1940. Înaintea tuturor deportărilor și mișcărilor de populații, chiar dacă acolo a operat o rusificare forțată, în privința teri-toriilor românești prevalează dreptul istoric și nu disciplina pumnului. Noi știm să ne purtăm civic cu etniile cărora le-am dat pământ, apă și loc de așezare, dar nu le-am dat dreptul să ne scoată din casă. Războiul Rece nu a fost numai o cruciadă împotriva comunismului și diseminării lui în lume, ci a dus la crearea Tratatului Nord Atlantic, în 1949, “to keep Russians out, the Ame-ricans in, and the Germans down”, pentru distrugerea a două ideologii (comunismul și fascismul), ce au in-cendiat lumea în secolul XX (vezi Truman, Monticello, 1947). Viziunea lui Truman s-a realizat, cu o singură omisiune: granița de răsărit a Româ-niei, când se aștepta un contencios să i se facă dreptate și i se va face, pentru că toți președinții de la Truman au urmat acest program, fie republicanii, fie democrații. Atât Bush-tatăl, Clin-ton, cât și Bush-fiul au perseverat în a ajuta Europa de Est, China și India să scape de comunism și sărăcie. Pentru China scenariul rămâne clar: o im-plozie ca în Rusia, dacă rămâne un stat supercentralizat. Înalt prea Cucernice Părinte, bazat pe credința în dreptatea lui Dumnezeu și pe programul din 1949 al ameri-canilor, pe care îl urmăresc, se ivește o licărire de speranță, de a recupera vatra străbună, pentru că în fruntea țării, dinaintea Revoluției din 1989 și după, au stat lideri corupți, o clasă ante și post-decembristă străină de inte-resele poporului român, până la inte-grarea în NATO și Europa ca urmare a globalizării. Globalizarea nu este o invenție americană, ci a tehnicii ultra-moderne, care a făcut ca deciziile și judecățile statelor naționale să fie ascultate, nu ignorate ca mai înainte. Așa cum au venit pădurile la Fondul Bisericesc din Bucovina (discuție avută cu Dvs. în 2001), așa vor veni teritoriile românești jefuite la drumul mare de o bandă de tirani bolnavi, ce au condus destinele Europei și Asiei în secolul XX. În concluzie, vă dau întâlnire peste cinci ani, la Palatul Mitropolitan din Cernăuți, cerându-vă o spovedanie, că multe mai am pe inimă, adunate din lumea largă!… Cu supunere fiiască, dr. TEODOR MARDARE GHERASIM

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: