Traficul de ființe umane

Un pericol ce poate fi evitat

În „panoplia” infracțiunilor prevăzute de Codul penal, în ultimii ani a mai apărut o faptă încriminată de lege: traficul de persoane. Din nefericire, de la traficanții mărunți, „de două parale”, încet, încet s-a ajuns la adevărate rețele, prin care se recrutează și se transportă victimele, tinere între 15 și 30 de ani, spre „locul de muncă”. Calvarul acestora începe din momentul când sunt vândute și exploatate ca în sclavie. Pornind de la acest adevăr crud, ieri dimineață, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean, a avut loc o întâlnire a reprezentanților presei din județul cu dna subcomisar Daniela Todiruț, șefa Compartimentului prevenire din I.P.J., și subcomisar Andrei Nichitoi, din cadrul Centrului Zonal de Combatere a crimei Organizate Suceava.
 

Ei au prezentat, pe larg, fenomenul de care vorbeam mai sus, județul Suceava fiind „fruntaș” pe țară în privința tra-ficului de persoane. Anul trecut, lucrătorii din cadrul Centrului zonal au identificat peste 150 de victime, iar în trimestrul I din acest an, pes-te 40. În general, tinere, în floarea vârstei, care au fost „recrutate”, chipurile, pentru diverse activități în Occident. Odată ajunse peste graniță, vorbele mieroase de la început sunt schimbate, în marea majoritate a cazurilor, cu cuvinte dure, ajungându-se până la sechestrare, vânzare, violență fizică, denigrare, umilință, abuzuri sexuale etc. România, dar mai ales ju-dețul Suceava, a devenit, nu numai furnizor de „materie primă”, dar și țara de tranzit pentru persoanele din Moldova și Ucraina, care iau drumul Vestului, unde cei ce practică traficul de persoane sunt bine plătiți. Dl Andrei Ni-chitoi a adus în prim plan, drept exem-plu, dosarul „Țiganiada”, de anul tre-cut, de la Gu-ra Humoru-lui, când, du-pă un timp în-delungat de strângere a probelor, au fost arestate mai multe per-soane, prin filiera cărora trecuseră pes-te 60 de tine-re, duse „la produs” în Italia. O statistică făcută de o organizație internațională arată că o bună parte din aceste ființe (24,84%, în 2004) sunt minore. Pornind de la aceste realități îngrijorătoare, dna Daniela Todiruț a informat că, începând de luni, 23 mai, și până pe data de 27 mai, în județ se va desfășura o campanie largă de preve-nire a traficului de persoane, infracțiune ce se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane îm-preună sau dacă s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrității corporale sau sănătății, pedeapsa este cu închisoare de la 5 la 15 ani. Dacă victimele sunt minori, pedeapsa este mult mai aspră. Campania de care vorbeam, ce va fi reflectată și în presă, va viza școlile și liceele din județ, Universitatea „Ștefan cel Mare” Su-ceava, alte instituții. Vor fi prezentate pliante, afișe și chiar imagini de pe un CD cu victime exploatate în străinătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: