Călătoria

O călătorie neobișnuită pentru cititorul obișnuit o reprezintă cea a călugăriței Elena Simionovici, relatată în recenta sa carte „Pelerin în căutarea luminii”. Povestind despre drumul său acasă, la plecarea mamei, în universul dătător de „bucurie rară” al Filocaliei și în comoara românească și universală care este Voronețul, în locuri scumpe credinței și în alte comunități creștine, autoarea, pe care am cunoscut-o profesoară într-un alt veac și o altă lume, reliefează câteva din calitățile esențiale ale monahismului nostru, ortodox, actual. Viață duhovnicească, viață spirituală, viață intelectuală trăite intens, după tiparul imprimat cu generozitate de Maica Stareță Stavrofora Irina obștii pe care a întemeiat-o la Voroneț, dar totodată și sentimentul că „dreptul de a ne bucura de frumusețea creației nu ne este îngrădit”, trăit și în astfel de călătorii, dar totodată și deschiderea, plină de comprehensiune pentru cei cu alte opțiuni în viață („priveam spre Muntele Ararat pe care unii l-au văzut, iar alții nu, deși ne uitam toți în aceeași direcție…”) și disponibilitate pentru dialog, spre alte confesiuni, „bun prilej de înțelegere a ceea ce înseamnă unitatea în diversitate”.
 

Și, de asemenea, fie că urcă pe înălțimele Meteorei, fie că pătrunde în galeriile subterane de la Lavra Pecerska, fie că admiră capodopere, fie că redescoperă umanitatea în gesturi simple, mărunte – simțământul „legăturii cu pământul de acasă”. Și de aici, gândul copleșitor la Voroneț, la „pa-cea, lumina și ordinea Icoanei” lui, dar și pentru înzecirea puterii ostenitoarei sale în a-i face cunoscută splendoarea binecuvântată de Dumnezeu în fiecare colț al lumii în care ajunge. Călătoria monahiei Elena Simionovici este a sufletului în căutarea luminii, dar și o ambasadă de excepție a Voronețului, și prin el, a Ro-mâniei ortodoxe, creștine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: