Un vestitor al cuvântului lui Dumnezeu

Părintele protopop Modest Grădinaru

La începutul anilor ’80, l-am cunoscut, în focurile examenelor de la Facultatea de Teologie din Sibiu, pe Corneliu Dan Grădinaru, viitorul prieten și preot, fără a ști că peste ani voi cunoaște fami-lia părintelui protopop Modest Grădinaru sau că voi ajunge să scriu despre acest preot deosebit. Amintiri, întâmplări, fapte aflate de la cei apropiați sau de la creștinii satelor Mihoveni și Costâna îmi aduc în memorie personalitatea distinsă a acestui preot. Sfântului Apostol Pavel ne sfătuia să ne aducem aminte de mai marii noștri, de înaintașii care au vestit cuvântul lui Dumnezeu și, privind cu luare aminte cum și-au încheiat viața, să le urmăm credința (Evrei 13,7).
 

Urmând acest îndemn, voi încerca să consemnez evenimentele cele mai importante din viața acestui preot, care a încercat să slujească lui Dumnezeu și oamenilor, într-o vreme deosebit de dificilă din punct de vedere istoric, în timpul celui de-al doilea război mondial și, apoi, în perioada comunistă. Părintele protopop Modest Grădinaru s-a născut în satul Costâna, județul Suceava, la data de 21 aprilie 1907, fiind al patrulea copil din cei opt frați și surori. A urmat școala primară în satul natal și în Suceava. Liceul l-a început în Suceava, la Ștefan cel Mare, și l-a terminat în Vatra Dornei. S-a înscris apoi la cursurile Facultății de Teologie din Cernăuți, pe care a absolvit-o în anul 1933. În același an, se căsătorește cu învățătoarea Elena Filipescu din comuna Bălușești, județul Roman. După un an de zile, în septembrie 1934, a fost numit preot în comuna Petriceni, județul Storojineț, unde a slujit până în anul 1938, apoi a fost numit preot paroh în satul Voitinel, lângă Rădăuți. În timpul celui de-al doilea război mondial, în anul 1942, s-a transferat ca preot cooperator în Adâncata, județul Storojineț, până în 25 martie 1944, când s-a refu-giat cu familia la Lugoj (Caraș Severin), din cauza înaintării armatelor rusești. În luna decembrie a aceluiași an, se întoarce în satul natal, Costâna. În anul 1945, a fost numit preot cooperator în paro-hia Mihoveni, comuna Șcheia, preot paroh fiind părintele Mihail Corduș. În anul 1947, după pen-sionarea părintelui Mihail, a fost numit paroh părintele Modest Grădinaru. În Mihoveni, Bu-nul Dumnezeu a binecuvântat casa părintelui Mo-dest cu trei copii: Virgil, inginer geolog, căsătorit, cu 2 copii, Corneliu-Dan, preot (în Mihoveni, între anii 1984-1988), căsătorit, cu doi copii, în prezent pensionar, și Geta Mariana, profesoară, căsătorită. În Mihoveni, părintele Modest a slujit până în anul 1952, când a fost numit din oficiu protopop la Protopopiatul Fălticeni și preot la Biserica “Sfântul Ilie”. În anul 1967, a primit Parohia “Sfân-ta Înviere” din Suceava, unde a slujit până în ulti-ma clipă a vieții sale pământești, până în anul 1984. Părintele Modest Grădinaru a dus o viață bi-necuvântată de Dumnezeu, cu ani mulți și fapte deosebite. Cunoștințele dobândite în distinsa școală teologică a Cernăuților și experiența anilor și-au lăsat amprenta asupra acestui distins preot, ce s-a remarcat și ca un zelos predicator. Cei care au avut privilegiul de a-l cunoaște au rămas în suflete cu amintirea vie a acestui vestitor al cuvân-tului lui Dumnezeu, vrednicul de pomenire, părintele Modest Grădinaru. Preot VIOREL LAZĂR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: