Un român din nordul Bucovinei vine în sprijinul ucrainenilor din România

„Trebuie găsit un compromis între statul ucrainean și cel român“

Între Arcadie Opaiț, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“ din Cernăuți și Mihai Pânzaru, vicepreședintele Asociației „Flondor“ din Rădăuți, a fost stabilită o înțelegere. Înscrisul îi împuternicește pe cei doi să se reprezinte reciproc la forurile de conducere ale României și Ucrainei. În acest sens, Arcadie Opaiț este delegat de Asociația „Flondor“ să facă demersuri la Administrația Regională Cernăuți pentru obținerea de materiale de construcție pentru Dispensarul din Rogojești, județul Botoșani, sat în care locuiesc în mare majoritate etnici ucraineni. În temeiul legii, moștenitorilor familiei Flondor le-au fost retrocedate terenuri și imobile la Rogojești. Cura-torul domeniilor de la Rogojești, prof. Mihai Pânzaru din Rădăuți, ne-a precizat că terenul pentru dispensarul care ar putea fi construit în satul botoșănean este donat de ing. Alex. Racovitza, strănepotul compozitorului Flondor.
 

Ar-cadie Opaiț i-a dat o scrisoare de recomandare dlui Raco-vitza pentru a fi primit în au-diență de către dl Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bu-curești, pentru discutarea proiectului acestui dispensar și pentru detalierea spriji-nului solicitat la Adminis-trația Regională Cernăuți. „Împreună cu dl Pânzaru am discutat această problemă, a dispensarului din Rogoșești, cu dl Petro Cobevco, consilier guvernamental al Regiunii Cernăuți, cunoscut și pentru activitatea de redactor-șef la ziarul «Ceas». Dl Cobevco a spus că lucrul acesta trebuie să-l facă statul român și eu sunt de aceeași părere. Trebuie găsit un compromis, părerea mea, între statul ucrainean și cel român. Dacă dl Racovitza, moștenitorul, dă terenul, u-crainenii ar putea da materia-le de construcție, iar partea ro-mână să dea medicul și asis-tența sanitară. Eu întotdeauna am fost și rămân adeptul bunei înțelegeri a Ucrainei cu Româ-nia. Ba mai mult, am spus-o la cel mai înalt nivel dincolo, la nivel de guvernator, că eu personal sunt de acord să vin aici în România, să trec prin toate satele locuite de ucra-ineni, să mi se dea o mașină și o mică formație artistică de dincolo, de ucraineni, să pre-zentăm un concert prin toate satele. Iar eu mă oblig să-i con-ving pe ucraineni să-și dea copiii la școala ucraineană, să studieze limba, să cunoască limba, cultura, deoarece se pierde o petală din frumoasa floare a României. Un popor fără o petală nu e bun’’, a pre-cizat Arcadie Opaiț. Prof. Pân-zaru ne-a mai spus că Aso-ciația „Flondor“ l-a invitat pe dl Petro Cobevco să facă o vi-zită la Rogojești și în alte lo-curi din sudul Bucovinei lo-cuite de ucraineni, acesta ac-ceptând, urmând să fie sta-bilită data vizitei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI