Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau o donație, ci o parte a bugetului de stat, direcționată de cetățean spre ONG-uri

“1% pentru comunitate”

O campanie de promovare a prevederii “1% din Codul fiscal”, sub titlul “Unde se duc banii dumneavoastră?”, are loc în perioada 4 aprilie – 15 mai a.c., organizată fiind de Centrul de imagine Mmedia Suceava, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Organizații Neguvernamentale Cenres, Societatea Doamnelor Bucovinene și Asociația Română de Dezvoltare Comunitară. Campania, ne-a informat Pedro Palamar, președintele Centrului de imagine Mmedia, face parte dintr-un proiect mai amplu, “Centrul de presă și relații publice pentru organizații neguvernamentale – ONGMedia”, finanțat de Fundația Carpatica – Fondul de dezvoltare a Euroregiunii Carpatice.
 

“Prin intermediul prevederii 1% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcționeze 1% din impozitul pe venit către o entitate non-profit, înființată conform Ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații”, spune Marcela Slusarciuc, coordonator de proiect. Conform drei Slusarciuc, acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate părțile implicate (cetățeni, organizații, stat): > este un mecanism democratic ce contribuie la transparența politicii fiscale și bugetare > asistă ONG-urile în eforturile lor de a soluționa diferite probleme sociale > le permite cetățenilor să contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fără a genera, însă, un cost suplimentar > degrevează bugetul de stat, având în vedere că serviciile oferite de organizațiile neguvernamentale sunt, în general, de calitate bună și eficiente din punctul de vedere al costurilor, deoarece organizațiile neguvernamentale mobilizează resurse financiare din surse diferite, iar multe implică munca voluntarilor. “Se creează un mecanism prin care un cetățean poate decide modul în care sunt cheltuiți 1% din impozitul datorat pe venit, direcționând această sumă către un ONG”, spune dra Slusarciuc, precizând că “această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau o donație, ci este în esență o parte a bugetului de stat, care este direcționată de către fiecare cetățean în parte către sectorul ne-guvernamental”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: