Semnificația duminicilor din Postul Mare (II)

A treia Duminică este închinată Sfintei Cruci. Aceasta a fost așezată în mijlocul postului, precum pomul vieții a fost așezat în mijlocul Raiului, ‘’din carele mâncând vom fi vii și nu vom muri ca Adam’’ (Fericirile, Duminica Glasului 7). Se face pomenirea Sfintei Cruci, spre îmbărbătare și aducere aminte a țintei noastre. Duminica aceasta reprezintă popasul de odihnă al pelerinajului duhovnicesc înaintea urcușului spre Înviere.
 

Ne închinăm ei, cinstind pe Hristos, care, de bună voie pironindu-se pe cruce, a ridicat păcatele întregii omeniri: ‘’Să ne apropiem curățiți cu postul, cu căldură să sărutăm lemnul cel prea sfânt cu laude, pe care Hristos răstignindu-se a mântuit lumea ca un milostiv’’ (Canonul Sf. Cruci, Cântarea a 5-a) Astfel ne amintește și bucuria pentru care ne ostenim postind atât de mâncare cât și de păcate. Ne odihnim puțin și ne închinăm Sfintei Cruce: „Crucii Tale ne închinăm, Hristoase, și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o mărim“ (Canonul Sf. Cruci). Prin puterea ei cerem să fim părăsiți de toate ispitele, ca să putem parcurge cu bine, până la sfârșit, calea postului. Urcușul abia acum începe. Diacon SILVESTRU ȚURCĂ

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI