Povestea unei crime de mediu „cu acte-n regulă”

„Păstrați bătrânii, chiar dacă sunt arbori

„Orice conducător moștenește greșelile predecesorilor, la care se adaugă pe cele proprii” – spunea Napoleon Bonaparte. Faptul e valabil deopotrivă la români și, se vede, și la… liberali. „Vă fa-cem cunoscut că pe raza orașului Gura Humorului există un număr de 54 de arbori USCAȚI, RUPȚI, APLECAȚI, care prezintă pericol public. Vă rugăm să ne dați avizul pentru tăierea lor” – scria, semnând, primarul liberal Marius Ursaciuc, în 17 martie, spre Direcția Teritorială de Regim Silvic și Vânătoare Suceava.
 

Pe bază de încredere, de la distanță (doar Primăria are „specialist”), aprobările sucevene – cea a amintitei DTRSV, semnată de dl Radu Sbârnea, și cea a Agenției de Protecție a Mediului, semnată de dl Iluță Cocriș – fuseseră date cu operativitate. Fiindcă arborii fuseseră identificați precis în cele două parcuri ale orașului și prin curțile unor instituții. Lista „condamna-ților la moarte”, care, ase-menea drobului de sare a lui Creangă, urmau să ucidă lo-cuitorii pașnicei urbe se afla anexată adresei cu pricina, argument al „pertinenței” solicitantului. Am mers să văd „fir cu fir” condamnații, spre a le afla „ultima dorință” și m-am cru-cit: larice drepte ca lumânarea, sănătoase, cu diametre de 50-70 cm, tei seculari, vi-guroși și falnici – mândria o-rașului –, mesteceni plutind cu melancolie spre cer, paltini strașnici, acoperind toamna, cu frunzele lor lobate, aleile asemenea unor râuri de miere, frasini vânjoși și sprinteni, pe măsura numelui – Fraxinus excelsior – săgetând văzduhul și, ici-colo, câte un arbore us-cat, strâmb. Fotografiile vor-besc tăcute și triste despre crimă… Am avut și alte „Sur-prize-surprize!”: pe lista „pe-riculoșilor”, frasini uriași, perfect sănătoși și drepți – esență prețioasă, cu viață lungă – erau trecuți drept plopi, arbori banali, cu lemn ieftin… L-am întrebat – în calitate de reprezentant al ONG „SENTRA” – pe primarul Ur-saciuc despre „delictul cu acte-n regulă” pe care-l ge-nerase, despre lipsa consul-tării comunității locale în asemenea decizie. Răspunsul său a fost aiuritor: „M-am consultat cu societatea civilă care îmi convine”. Arogant și impertinent s-a manifestat și tehnicianul silvic angajat de Primăria humoreană, Liviu Bazarcă, om fercheș și fălos cât se poate, că nu degeaba i se spune „do’ ministru” și „manechinu’”. L-am sesizat telefonic pe șeful de ocol, inginerul George Năstase, a cărui atitudine a fost cu totul notabilă. Însoțit de doi membri SENTRA (inginerul silvic C. Balabas-ciuc și subsemnatul), alături de „specialistul” Primăriei, a inspectat iar „fir cu fir” pe dușmanii vegetali ai poporului și a oprit cu pertinență, în ultima clipă, masacrul (munci-torii, cu „drujbele” erau deja în parc, de cu dimineață). Ofensat în amorul propriu, „do’ ministru”, deși era con-dus de doi ingineri silvici, refuza de data asta și rarele tăieri decise de aceștia: „Nu! Nu mai tai nimic. Așa las totul! Să cadă pe oameni!”. Urmau să cadă numai uscături și putregaiuri. Gurile rele spun că arborii vizați, însumând un cubaj lemnos important – făceau trebuință unei firmulițe care lucrează cu astfel de esențe, produse de export. De obicei, se știe, la români veștile și zvonurile rele sunt adevărate. Așa se face că, la Gura Hu-morului, Luna Pădurii 2005 nu a debutat cu uciderea bătrânilor arbori. Fiindcă, bă-trânii arbori, ca oricare bă-trâni, se cer păstrați și îngrijiți până se înalță, viguroși, urmașii. NICOLAE ROMULUS DĂRĂMUȘ – președinte „SENTRA”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI