Activitatea ştiinţifică din cadrul USV – rezultate în beneficiul societăţii

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a obţinut în anul 2023 rezultate importante în ceea ce priveşte cercetarea, rezultate care nu ar fi fost posibile fără implicarea activă a profesorilor şi studenţilor care şi-au dorit constant să inoveze şi să aducă plus valoare prin munca depusă nu doar în amfiteatre şi laboratoare, ci şi în activitatea ştiinţifică.

Noile tehnologii în beneficiul oamenilor – ţelul în cercetare la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESC) Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESC) are un colectiv de peste 60 de cadre didactice şi cercetători, care a rămas şi în 2023 fidel ideii că universitatea trebuie să genereze cunoaştere, dar trebuie să facă şi pasul următor – prin cercetare să dezvolte soluţii care să îmbunătăţească lumea în care trăim cu toţii. Totodată facultatea şi-a asumat misiunea de a atrage în zona de nord a României firme şi specialişti care să ridice nivelul de trai al zonei. În acest sens, în cadrul Departamentului de Calculatoare al facultăţii se derulează cercetări în domeniile: Realitate extinsă, Internetul obiectelor, Inteligenţa artificială şi ambientală, Interacţiunea om-calculator, Cloud şi Big data. Profesorii din cadrul facultăţii au rămas fideli şi în anul care tocmai se încheie angajamentului de a explora şi implementa soluţii inovatoare, cu un impact direct asupra comunităţii. Astfel, unul dintre proiectele la care lucrează cadre didactice, cercetători şi studenţi este „WearSkill” – proiect ce se adresează persoanelor cu dizabilităţi motorii şi îşi propune identificarea optimizării interacţiunii personalizate cu tehnologia prin intermediul dispozitivelor purtabile. Alături de el stau şi proiecte dedicate copiilor diagnosticaţi cu autism, precum şi acţiuni-suport pentru sprijinirea comunităţii de IMM-uri din regiunea de nord-est. (…)

Departamentul de Calculatoare, Electronică şi Automatică are un laborator unic la nivel naţional – Laboratorul de materiale multifuncţionale (NANOMAT) în care se dezvoltă proiecte de cercetare care se află la intersecţia ingineriei materialelor, fizicii aplicate şi nanoelectronicii. Totodată sunt colaborări internaţionale în domeniul transmisiei informaţiei prin lumina vizibilă în domeniul automotive, proiect ce încearcă să crească siguranţa pe drumurile publice şi să fluidizeze traficul rutier. (…)

FIESC pregăteşte specialişti în nouă programe distincte de licenţă, cu mare căutare pe piaţa muncii şi foarte bine plătite (Calculatoare, Electronică aplicată, Reţele şi software de comunicaţii, Sisteme electrice, Energetică şi tehnologii informatice, Managementul energiei, Automatică şi informatică aplicată, Echipamente şi sisteme medicale, Echipamente şi sisteme de comandă şi control pentru autovehicule), patru domenii de master şi trei domenii de doctorat (Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Inginerie electrică), având trei Departamente cu cadre didactice şi cercetători care colaborează cu mediul industrial pe câteva domenii de maxim interes pentru economie. Rezultatele acestor cercetări conduc la obţinerea unor brevete de invenţie la nivel naţional şi european, brevete ce sunt premiate la saloane de inventică din Canada şi SUA până la Elveţia, Marea Britanie, Croaţia, Polonia, Taiwan sau Emiratele Arabe Unite.

Responsabilitate şi inovare – direcţia de acţiune a Facultăţii de Inginerie Alimentară Facultatea de Inginerie Alimentară (FIA) îl are ca decan pe prof. univ. dr. Mircea Oroian, implicat activ în dezvoltarea facultăţii atât în ceea ce priveşte programele de studii, cât şi la nivel de infrastructură şi dotări de nişă, necesare pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele inovative. Şi în 2023 FIA a continuat să fie extrem de bine ancorată în colaborarea cercetare-mediu privat, astfel încât activitatea ştiinţifică derulată de cadrele didactice, dar şi soluţiile practice la care au lucrat alături de studenţi să mizeze pe evoluţiile din domeniul alimentar.

FIA are patru programe de licenţă (Controlul şi expertiza produselor alimentare, Ingineria produselor alimentare, Protecţia consumatorului şi a mediului, Ştiinţe Gastronomice) şi trei programe de master (Controlul şi expertiza produselor alimentare, Managementul igienei, controlul calităţii produselor alimentare şi asigurarea sănătăţii populaţiei, Managementul securităţii mediului şi siguranţa alimentară). A fost dezvoltată o nouă direcţie de cercetare: Autentificarea produselor alimentare şi depistarea falsificării acestora un domeniu de mare importanţă la nivelul societăţii, mai ales în contextul provocărilor tot mai mari cu care ne confruntăm în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentare pe care le achiziţionăm şi consumăm. Cadrele didactice din facultate îşi concentrează activitatea de cercetare pe alte nouă domenii distincte: Dezvoltarea de noi produse alimentare, Biotehnologii alimentare, Biosenzori, Biocarburanţi, Ecologie, Protecţia mediului, Analiza calităţii apei, Dezvoltarea de ambalaje biodegradabile, Modelarea matematică a calităţii, Noi materiale metalice şi nemetalice pentru industria alimentară, Agroturism şi dezvoltare rurală şi Concepţia şi realizarea de noi mijloace moderne de analiză instrumentală. (…)

Studenţii FIA au obţinut în luna martie premiul al II-lea şi premiul al III-lea la GastroPan 2023 – cel mai mare eveniment pentru soluţii şi tehnologii dedicate afacerilor din domeniile panificaţiei, cofetăriei şi HoReCa. Premiul al II-lea a fost obţinut de echipa formată din studentele Petronela Florea, Daria Ursache şi Lavinia Tarniţă cu produsul „Saint Honoré cu pudră de tescovină”, coordonată de prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian, iar premiul al III-lea a fost obţinut de studentul Silviu Cristian Federeac cu produsul „Tartă cu brânză de capră, adaos de pudră din coji de ceapă roşie şi jeleu din sfeclă roşie şi pectină”, coordonat de drd. ing. Ovidiu Nicu Procopeţ.

Facultatea se implică constant în a aduce tehnologii de vârf cu care să poată fi realizate proiecte de cercetare şi dezvoltare de soluţii, adaptate realităţilor de la nivel mondial. În 2023 a reuşit să achiziţioneze o serie de noi aparate menite să satisfacă dorinţa de a avea performanţa „la ea acasă”, bugetul alocat proiectelor de infrastructură în anul 2023 a fost de 10 milioane de lei. (…)

În sprijinul cercetării ştiinţifice, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a semnat în luna mai 2023, cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii pentru componenta C9 – Suport pentru sectorul privat şi CDI (PNRR), contractul de finanţare pentru proiectul Centrul de orientare, asociere şi consiliere în cariera de cercetător pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est a României în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (COACH USV). Valoarea totală a proiectului este de 5.022.760,50 lei din care valoarea finanţată prin PNRR (fără TVA) este în cuantum de 3.700.650,00 (80%), iar valoarea cofinanţării (fără TVA) din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava este de 925.162,50 lei. (LOREDANA POP)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI