Problema taxei de înmormântare a revenit în atenţie

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, a transmis recent un răspuns din partea unui preot paroh, după ce un credincios din judeţul Neamţ care a participat la o înmormântare într-o parohie suceveană, a semnalat că cer taxe la înmormântare, inclusiv pentru trasul clopotelor…

Aflăm că persoana care i-a scris ierarhului a precizat că „nu ţine de locaţia Bucovinei”, dar a crescut şi îşi trage rădăcinile din acest ţinut şi că a participat la o înmormântare în zona aceasta, rămânând „cu un gust amar ce ţine de obiceiuri bisericeşti, comparativ cu judeţul Neamţ”.

„Cea mai tristă situaţie este când biserica are taxe şi reguli pe banii enoriaşilor. Vreau să îmi spuneţi cât este taxa de înmormântare cerută de Arhiepiscopie, cât este taxa de botez şi taxa de căsătorie? Menţionez că, dacă nu voi primi răspuns la unele întrebări, voi vorbi personal cu Înaltpreasfinţitul – şeful domniilor voastre. Nu vreau să dezvoltăm o dispută religioasă, nechibzuită, dar să ai taxă ca preot fără chitanţă explicativă (şi ce taxă) mi se pare o îndoctrinare profitabilă de pe urma tristeţii sau bucuriei unei familii. Să plăteşti clopotarul că apasă pe un buton cu taxă impusă, asemenea, să plăteşti groparul, am înţeles… deşi… Chiar şi orarul pus la capelă e o situaţie ruşinoasă. Poate unii vor să plângă o noapte întreagă. Nu credeţi totuşi că prin astfel de comportamente preoţii din subordinea dumneavoastră îşi iau locul de muncă (biserica) drept proprietate personală în care doar ei hotărăsc momentul când trebuie să te închini, în rest lăcaşul fiind închis? Aştept un răspuns explicativ de la dumneavoastră într-un timp destul de scurt” a transmis respectivul.

IPS Calinic a transmis pe site-ul Arhiepiscopiei că a solicitat în acest sens precizări din partea părintelui paroh, care a răspuns că taxele solicitate sunt stabilite de Consiliul Parohial şi că se eliberează chitanţă pentru sumele încasate.

„Cu privire la taxa pentru înmormântare, vă aduc la cunoştinţă că în şedinţa Consiliului Parohial din data de 2.02.2023 s-a hotărât ca cei ce doresc să depună pe cei decedaţi la capelă să contribuie pentru susţinerea bisericii cu suma de 300 de lei, iar pentru clopote, care se trag printr-un sistem electric, cu suma de 250-300 lei, în funcţie de câte zile se trag. În ceea ce priveşte înmormântarea, nu se impune taxă, iar pentru suma primită de la familie se eliberează chitanţă. De asemenea, pentru capelă şi clopote se eliberează chitanţă.

În legătură cu programul de funcţionare al capelei, acesta este stabilit între ora 7:00 şi ora 21:00, deoarece în trecut s-au întâmplat şi fapte care nu au nimic comun cu destinaţia capelei şi nu avem angajaţi care să supravegheze pe timpul nopţii spaţiul” a precizat preotul paroh vizat. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI