Un punct de vedere

Unde sunt zăpezile de altădată?

– Parole…, parole… –

Crăciun brazilian. Unde sunt zăpezile de altădată? Dar obiceiurile şi tradiţiile (tot) de altădată? Deşi auzim / vedem mereu (pe sticla televizorului) că „tradiţia este vie”… Da, e vie. La tăieri de moţ – am vrut să zic panglici – sau la Sărbătorile de iarnă, sau la festivaluri de profil, unde ofici(nu)lităţi ocazionale îmbracă ia, sumanul, cojocul… Şi jocul caprelor, urşilor, căiuţilor, irozilor – la comandă!

Oricum, felicitări instructorilor! Puţini, dar pasionaţi! Şi „actorilor”! Numai să nu aibă buzunarele sumanelor burduşite cu petarde, pentru ultima reprezentaţie (după filmare). Ceva de genul „alţi lupi în piele de oaie”…

Unde ne sunt bicele ce pocneau şi buhaiul cu păr din coada calului, udat cu borş de putină? Răspuns: la Muzeul Satului. Pentru că şi la sate se alungă spiritele rele cu tradiţia vie… de import, şi la propriu, şi la figurat, prin zgomote asurzitoare – petarde şi artificii! Şi, cum suntem neam de orgolioşi, ne întrecem între noi, vecinii, care buhai este mai tare la capitolul zgomot. Başca bietele animale!! Trauma prin care trec, începând înainte de Crăciun şi culminând cu seara lui Vasile Sfântu’, nu se contabilizează… Să crape capra vecinului, să cadă vecina pe spate! Sunt buhaiul number one! Şi câţi fără coarne n-au luminat cerul cu cele mai cool artificii?!

Pe ici, pe colo, se mai ia atitudine. Mai pâlpâie câte un glas al vreunui iubitor de animale…

Adicătelea se mai înfiinţează niscaiva organisme: ONG-uri, Poliţia Animalelor etc. Măsuri concrete?? Sărbătorile trec, câinii latră… în gol! Bătut cu pumnul în piept: mari iubitori de animale, protectori ai mediului, numai că la câţiva metri mai încolo… „alungăm” tot ce-a fost rău în anul care e pe picior de plecare… Şi cireaşa de pe tort – sticlele sparte (tot zgomot scot!) Mai bine zis, bătut apa-n piuă! Legea interzicerii materialelor pirotehnice este blocată în Parlament de peste un an de zile. Poate de la ceartă vor ajunge parlamentarii să-şi arunce cu petarde la picioare…

Şi cum suntem în an electoral – apa trece, metehnele rămân – am o propunere: în loc de ulei, zahăr, găleată din plastic (mai nou – revelion gratuit), „catindaţii” să împartă petarde şi artificii. Şuierătoare!! Până la urechile cui trebuie în „România educată”, proiectul generaţiilor viitoare. Cine pe cine să educe? Voturi sigure.

Parole… parole… Nu parale. Astea sunt deja promise. Dacă au mai rămas după „Ocolul Pământului… într-un an de zile”.

Cu pocnete şi buhai,

La mulţi ani!

 

Votant,

MARINA VICOVEANU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI