Festivalul de Colinde Ucrainene

Pe data de 27 decembrie 2023, de Sărbătoarea Sfântului Ştefan, la Suceava, a avut loc Festivalul de Colinde Ucrainene, ediţia a XXIII-a, organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), Filiala Suceava, reprezentată de dl preşedinte Ilie Sauciuc, în parteneriat cu Casa de Cultura a Studenţilor din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, reprezentată de dl director Ianoş Valentin.

Deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi, preşedintele UUR, şi-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul celor prezenţi într-un moment atât de special care „reuneşte familia şi ne duce cu gândul la copilărie”, mulţumind statului român pentru sprijinul oferit în organizarea unor astfel de evenimente ce promovează cultura, tradiţiile şi obiceiurile minorităţii ucrainene din România. Dl Ilie Sauciuc a subliniat ca Uniunea Ucrainenilor din România este singura organizaţie care reprezintă minoritatea ucraineană din România atât în ţară cât şi în relaţiile externe colaborând cu instituţii din Ucraina, Congresul Mondial al Ucrainenilor şi Congresul European al Ucrainenilor” şi a dat citire Rezoluţiei adoptate la Congresul 9 al Uniunii Ucrainenilor din România desfăşurat la Bucureşti, în perioada 21-22 octombrie 2023.

La deschiderea eveni-mentului, s-au adresat publicului, cu urari de bine, invitaţii speciali: Cristian Şologon, subprefect al judeţului Suceava, Daniel Serdenciuc, preşedintele Filialei UUR Iaşi, Vasile Proţiuk, directorul adjunct al Colegiului Pedagogic al Universităţii Naţionale de Stat „I. Fedkovich” Cernăuţi, Ucraina, Vasile Ioneţ, directorul Liceului din Iordăneşti, Ucraina, iar părintele Valentin Ardelean de la Parohia Izvoarele Sucevei a rostit o rugăciune de binecuvântare înaintea începerii programului de colinde.

Pe scena sălii Auditorium “Joseph Smith” a Universităţii „Ştefan cel Mare” au evoluat 9 ansambluri artistice şi grupuri vocale: Grupul vocal al Colegiului Pedagogic al Universităţii Naţionale de Stat „I. Fedkovich” Cernăuţi, Ucraina, coordonat de Vasyl Protsiuk, Grupul vocal „Cervona Kalena” din Negostina, coordonat de Niculina Clapon, Grupul „Vocile Negostinei”, coordonat de prof. Crainiciuc Antoneta, Grupul vocal al refugiatelor din Ucraina „Spivuci Ukrainky” din Suceava, coordonat de Viktoria Dryhola, Grupul vocal al UUR din Gropeni, coordonat de Radu Nicolaişen, Ansamblul „Kolomeika” din Siret, coordonat de Zirka Ianoş, Ansamblul „Kozaciok” din Bălcăuţi, coordonat de prof. Petru Şoiman, Grupul de copii „Izvoraşul” al Şcolii Gimnaziale Izvoarele Sucevei, coordonat de pr. Ardelean Valentin, Ansamblul Liceului Iordăneşti, Ucraina, coordonat de prof. Marina Şapcă. În încheiere a colindat părintele Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul pentru Relaţii cu Minorităţile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Grupul vocal al Colegiului Pedagogic din cadrul Universităţii Naţionale de Stat „I. Fedkovich” Cernăuţi a fost invitat la Festivalul de colinde ucrainene în cadrul parteneriatului „Elevi acum, profesori în devenire”, încheiat între unitatea de învăţământ ucraineană, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava şi Filiala UUR Suceava. Această colaborare a început în urmă cu 8 ani şi reprezintă oportunitatea de a participa la schimburi de experienţă didactică şi de bune practici în educaţie.

Reprezentanţii liceului de la Iordăneşti au legat o frumoasă prietenie cu membrii comunităţii ucrainene din Suceava în urma derulării proiectului transfrontalier încheiat cu Primăria Bălcăuţi „Acces îmbunătăţit în şcolile din zona rurală transfrontalieră Yordaneshty şi Bălcăuţi”, finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020.

În sală au fost prezenţi refugiaţi ucraineni, profesori de limba ucraineană, membri UUR, simpatizanţi şi reprezentanţi ai Comitetului Filialei Judeţene UUR: Ilie Sauciuc, Niculina Clapon, Nadia Boiciuc, Zirca Ianoş, pr. Mihai Cobziuc.

Colindatul este un obicei străvechi, păstrat din cele mai vechi timpuri, care aduce vestea cea bună a Naşterii lui Hristos. Scopul acestui festival este de promovarea şi păstrarea colindelor ucrainene, mai ales a colindelor locale, pentru a duce mai departe moştenirea primită în dar de la bunicii noştri. Sfânta sărbătoare a Naşterii Domnului să vă aducă împlinire sufletească, linişte şi sănătate, iar în Noul An să aveţi parte de frumoase împliniri!

DELIA MIHAELA MARTINEAC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI