Comunicat de presă

Gheorghe Flutur vrea distrugerea sătenilor care au declanşat ancheta DNA ce l-ar fi trimis în puşcărie în „Dosarul Mestecăniş”

Pentru majoritatea românilor, Crăciunul este cea mai bună perioadă a anului. Pentru sătenii din Valea Putnei care s-au împotrivit construirii şi deschiderii gropii de gunoi în Pasul Mestecăniş înseamnă calvar, suferinţă, umilinţă şi batjocură din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta continuă atacul asupra acestora şi a societăţii civile făcându-i buni de plată pe sătenii a căror plângere penală a dus la deschiderea de către Direcţia Naţională Anticorupţie a dosarului penal nr. 71/P/2019, ce l-ar fi putut trimite la puşcărie. Dosarul priveşte suspiciunea accesării în mod ilegal a fondurilor europene pentru construirea gropii de gunoi, precum şi existenţa mai multor infracţiuni de abuz în serviciu şi fals intelectual în ceea ce priveşte construcţia gropii de gunoi din vârful muntelui Mestecăniş.

În urmă cu câteva zile, în 12 decembrie 2023, completul de judecată a secţiei civile a Tribunalului Suceava dispus „suspendarea judecării cauzei până la pronunţarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărârii preliminare în cauza C-252/22, la sesizarea Curţii de Apel Târgu Mureş-Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în dosar nr. 3655/117/2018. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării cursului judecării procesului. (…).” Acţiunea prin intermediul căreia preşedintele Consiliului Judeţean cere cheltuieli de judecată în valoare de 203.254,16 lei de la sătenii care au blocat prin mai multe acţiuni în instanţă deschiderea gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş, are nr. dosar 548/86/2022 şi se judecă la Tribunalul Suceava încă din 2022 (https://portal-justitie.ro/dosar/?dosar=548/86/2022*&institu-tie=TribunalulSUCEAVA).

Asociaţia „Bucovina Curată” consideră că, în astfel de momente, sătenilor din Valea Putnei şi nouă, activiştilor de mediu şi societăţii civile în general, nu ne-a rămas decât să sperăm că instanţele Uniunii Europene vor proteja cetăţenii de abuzurile instituţiilor şi autorităţilor statului român.

„De-a lungul celor 15 ani de imense sacrificii personale, profesionale şi financiare, alături de comunitatea locală şi apropiaţi, am luptat pentru a ne fi respectat dreptul la viaţa într-un mediu înconjurător curat, protejat, sigur şi sănătos. Trăim un real coşmar şi mă rog lui Dumnezeu să mă întărească pe durata atacurilor din partea celor care vor să mă distrugă fizic, psihic şi financiar. Vom face apel la organismele internaţionale şi mass-media pentru a opri hărţuirea şi asaltul împotriva noastră şi a mijloacelor noastre de supravieţuire” a declarat ing. Maxim, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de animale Bucovina Valea Putnei şi vicepreşedintele Asociaţiei „Bucovina Curată”.

În paralel, o altă organizaţie – al cărei „ctitor” a fost tot preşedintele Consiliului Judeţean Suceava – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deşeurilor din Suceava, a deschis o acţiune prin care pretinde din partea aceloraşi săteni din Valea Putnei suma de 56.049,43 lei pentru acoperirea cheltuielilor de judecată achitate din bani publici Societăţii civile de avocaţi Stoica & asociaţii Bucureşti. Pretenţiile sunt solicitate prin dosarul nr. 3082/14/2022 (https://portal-justitie.ro/dosar/?dosar=3082/314/2022&institutie=JudecatoriaSUCEAVA) deschis la Judecătoria Suceava, care, la data de 2 noiembrie 2023, şi-a declinat competenţa în favoarea judecătoriei Câmpulung Moldovenesc.

„Începând cu 2018, Consiliul Judeţean Suceava a cheltuit până în 15 decembrie 2023 aproape 150.000 de euro (705.000 lei) din banii publici ai sucevenilor pentru a angaja casa de avocatură a unui fost ministru al justiţiei (Valeriu Stoica) să apere în instanţă ilegalităţile comise în cadrul proiectului de construirea a gropii de gunoi din Mestecăniş. Este aberant că o autoritate publică luptă cu bani publici împotriva propriilor cetăţeni care, prin demersurile lor, au dorit să li se respecte dreptul la viaţă şi sănătate. Locuitorii din zona montană a judeţului şi sucevenii în general nu au girat pentru angajarea unor asemenea cheltuieli de către Consiliul Judeţean” a transmis Marcel Sasu, originar din comuna Pojorâta, vicepreşedinte al Asociaţiei „Bucovina Curată”.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean şi Consiliul Judeţean Suceava s-au constituit părţi în dosarul nr. 1798/314/2022 privind o acţiune de atragere a răspunderii civile delictuale pentru reprezentantul sătenilor şi societăţii civile, dl. ing. Maxim-Samuilă Aristide. Un asemenea demers este absurd, deoarece toate demersurile administrative şi plângerea penală a domnului Maxim au determinat Parchetul DNA să se autosesizeze, să înceapă cercetările penale – inclusiv asupra preşedintelui şi consiliului judeţean Suceava – în dosarul penal nr. 71/P/2019. Ancheta DNA din acest dosar a vizat şi alte instituţii precum Direcţia pentru Sănătate Publică Suceava, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Bacău, primarul şi fostul primar, precum şi a Consiliului Local al comunei Pojorâta. (https://portal-justi-tie.ro/dosar/?dosar=1798/314/2022&institutie=JudecatoriaSUCEAVA)

„Reprezentanţii aleşi ai unor instituţii publice vor cu orice preţ să aducă la sapă de lemn un cetăţean, un simplu om, care de peste 15 ani luptă pe cale administrativă şi în justiţie împotriva construirii gropii de gunoi din Pasul Mestecăniş. Trăim într-o Românie în care Consiliul Judeţean Suceava şi Preşedintele acestuia – reprezentanţi aleşi de cetăţeni/suceveni – îi tratează pe simplii cetăţeni, reprezentanţii societăţii civile şi activiştii de mediu ca pe nişte infractori. Asta deoarece că domnul Maxim a convins opinia publică şi instanţele de judecată că amplasarea gropii de gunoi în Pasul Mestecăniş este o crimă împotriva naturii, a oamenilor, în special a locuitorilor din satul Valea Putnei. Într-o ţară civilizată, cei responsabili cu amplasarea gropii de gunoi în vârful unui munte şi autorii unor hărţuiri şi intimidări a comunităţii locale ar fi sfârşit în puşcărie” a încheiat Daniel Popescu, preşedintele Asociaţiei „Bucovina Curată”. (Asociaţia „Bucovina Curată”)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI