Poliţia Suceava atrage atenţia asupra unei noi modalităţi de fraudă online „Romance Fraud”

Poliţia Suceava atrage atenţia asupra unei noi forme de fraudă online, cunoscută sub numele de „Romance Fraud”: infractorii manipulează relaţiile romantice online pentru a obţine beneficii financiare sau informaţii confidenţiale de la victime.

Aflăm că odată cu creşterea infracţiunilor informatice în ultimul deceniu, această tactică manipulatoare a devenit tot mai răspândită, având consecinţe serioase pentru cei care cad în capcana ei. „Romance Fraud” începe prin construirea unei relaţii romantice false, în care autorii câştigă încrederea victimelor, pentru a le exploata financiar sau a obţine date personale.

În contextul conflictelor armate actuale, infractorii pretind că sunt medici în zone de război pentru a aborda victimele. Ei utilizează pretexte variate, de la necesitatea de a părăsi zona de război din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor.

Victimele, în căutarea unei relaţii autentice, cad adesea în capcana iluziei, ceea ce amplifică gradul de manipulare şi inducere în eroare. Autorii pot solicita dezvăluirea de informaţii confidenţiale sau chiar transferuri de bani sub diverse pretexte, cum ar fi sprijinul pentru „situaţii de urgenţă” sau ajutor pentru organizaţii umanitare inexistente.

Pentru a preveni aceste tipuri de fraude, Poliţia recomandă cetăţenilor să fie precauţi în mediul online şi să adopte următoarele măsuri:

> verificarea identităţii persoanelor cu care intră în contact online, solicitând informaţii suplimentare sau verificând informaţiile de pe profil;

> păstrarea datelor personale în siguranţă, evitând divulgarea acestora persoanelor necunoscute şi protejându-le prin utilizarea de parole puternice şi autentificare în doi paşi;

> abordarea cu scepticism a solicitărilor urgente de bani şi a scuzelor continue pentru a nu se întâlni faţă în faţă;

> raportarea incidentelor suspecte autorităţilor judiciare şi utilizarea platformelor de raportare online pentru identificarea infractorilor;

> utilizarea cu prudenţă a platformelor online de socializare şi evitarea dezvăluirii prea devreme a informaţiilor personale în relaţii online.

„Într-o eră digitală, educaţia şi vigilenţa sunt esenţiale pentru protejarea datelor personale şi evitarea căderii în capcanele «Romance Fraud» şi ale altor tipuri de înşelăciuni online” ni s-a precizat. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI