Manifestări dedicate Centenarului Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”

Cu prilejul împlinirii Centenarului Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, marţi 12 decembrie a.c., în Sala de Artă „Elena Greculesi”, cu începere de la ora 11:00 sunt programate o suită de evenimente care cuprind o expoziţie de fotografie „Biblioteca publică a Sucevei – 100”, semnată de Dimitrie Balint, lansarea volumului „Biblioteca Bucovinei «I.G. Sbiera» – studiu monografic” de Simona Teodora Ienache, care va fi prezentat de prof. univ. dr. Olimpia Mitric şi prof. univ. dr. Mihai Iacobescu. În cadrul manifestării va avea loc un recital de pian susţinut de Maja Hriţcu şi acordarea diplomei aniversare „Biblioteca Bucovinei «I.G. Sbiera» Suceava – 100”. Invitatul special al Centenarului este prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, director al Bibliotecii Naţionale a României. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Suceava şi Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”.

Un  secol dedicat culturii şi cărţii

Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava marchează un moment deosebit în istoria sa, celebrând 100 de ani de activitate dedicată culturii şi cărţii. Între primele instituţii culturale înfiinţate în oraşul Suceava, biblioteca a devenit un adevărat simbol al educaţiei şi al iubirii pentru literatură.

Ideea înfiinţării unei biblioteci publice în Suceava a luat contur în jurul anului 1909, iar acţiunile concrete au fost demarate în 1914. Cu sprijinul profesorului dr. Eusebie Popovici şi al preotului Mihail Sârbul, în seara zilei de 12 decembrie 1923, Biblioteca Bucovinei şi-a deschis porţile într-un imobil vechi din centrul oraşului. În primii ani, biblioteca a fost iniţiativa privată a Liceului „Ştefan cel Mare” şi a societăţilor „Şcoala Română” şi „Casa Naţională”.

Dr. Eusebie Popovici, ctitorul bibliotecii, a fost susţinut în decursul unui sfert de veac de profesorul Cornel Sorocean, care a dedicat peste 20 de ani voluntariatului în slujba cărţii şi a culturii. În 1932, biblioteca a ocupat încăperi ale Casei Naţionale, iar din 1968 a avut mai multe sedii până când s-a mutat definitiv în actualul său amplasament, inclusiv în clădirea fostului hotel „Parc” în 1987.

Denumită iniţial Biblioteca Centrală a Sucevei, instituţia şi-a schimbat statutul de-a lungul anilor, devenind bibliotecă publică de stat în 1950 şi apoi Bibliotecă Centrală Regională şi Municipală. Începând cu 1974, a devenit Bibliotecă Judeţeană, iar în 1993 a primit numele actual, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, la iniţiativa enciclopedistului Emil Satco şi cu sprijinul directorului Ioan Pînzar.

Astăzi, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” se bucură de un fond impresionant de peste 450.000 de unităţi, oferind servicii moderne şi contribuind la dezvoltarea culturală a municipiului şi judeţului Suceava. Cu o istorie bogată şi o influenţă semnificativă asupra comunităţii, aceasta rămâne una dintre instituţiile emblematice ale culturii locale. (ADRIAN POPOVICI, N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI