CERNĂUŢI – BUCOVINA, LA SCARA 1/1

Episodul IX

În scurtă vreme, avea să fie loc şi pentru fineţuri. În locul băuturilor alcoolice, se propunea, printr-o mică esenţă narativă, o soluţie magică: „Atenţie! Gustare şi sete… Abătut şi obosit devine orie lucrător care îşi va potoli setea în zile călduroase cu bere sau vin. Însă voioşi de lucru şi puternici vor rămâne toţi ce vor lua drept potolitor de sete: un pahar de cafea «Enrilo» răcorit. Această decocţiune de «Enrilo» este foarte simplă de preparat. La un litru de apă se ia vreo 2 linguriţe de cafea pline = 10 grame Franck «Enrilo» înlocuitor de cafea. Aceasta se ferbe 10 minute bine, amestecând o dată la clocotire; apoi se lasă 3 minute să stea spre limpezire. Fertura se toarnă în alt vas, îi se adaugă ceva zahăr şi se aşează spre răcorire (într-un vas plin cu gheaţă). Un litru din această gustoasă cafea «Enrilo» costă împreună cu zahărul numai 5-6 bani. Pentru lucrător reprezintă de aceea potolitorul de sete faţă de vin şi bere o economie respectabilă săptămânală. Luat cald cu lapte (6 grame la 1/4 de litru apă), cafeaua «Enrilo» este un dejun excelent de dimineaţă şi de cină. Această cafea «Enrilo» se produce de către fabricile casei Heinr. Franck Söhne; dar se găseşte de vânzare la orice magazin de coloniale”.

Apar însă şi informaţii de altă natură. În numărul 7 din1908, cititorii află că „medicul de copii Dr. I. Bodea (peste timp, avea să-l opereze şi pe Dimitrie Vatamaniuc), prim medic emeritat, fost director supl. al spitalului de copii «Sf Iosif» din Viena, locuieşte începând cu luna iunie în Rotkischstrasse, nr. 14 (lângă teatrul orăşenesc). Intrare din strada Goethe nr. 2, Ordin de la 2-4 după prânz”. În nr. 49 şi 50, 7 iulie 1907, pe lângă informaţia referitoare la medicul dr. Isidor Bodea, reluată, citim: „Dr. Iulius Zentner, medic pentru boale de copii, fost asistent la clinica universitară din Berlin (prof. Heubner) şi fost asistent la clinica pentru prunci în Dresda (prof. Slage)”, oferă „consultări numai pentru copii până la 14 ani; pentru cei sârmani gratuit”. Pe Str. Domnească, la nr. 21, dr. Josef Poras, „medic specialist pentru boale de nas, gât şi piept” – Cernăuţi, Str. Şerpilor etaj I, de la 8-10 a.m. şi de la 2 – 4 p.m. – oferă „consultare gratuită pentru cei lipsiţi de mijloace de la 1 – 2 oare p. m. ” (nr. 78 şi 79, 27 oct. 1907, p. 7). În numărul nr. 2, din 6 ian. 1907, aflăm că „Dr. Iulius Solomonica, pe Str. Carolinei 11 (Glückshof) etaj I, specialist în boale de copii, practicant la clinica de copii (prof. Heubner) a reg. Charité, din Berlin, ordinează de la orele 8 – 10 a.m. şi 2 – 4 p. m., în limba română”. În anii anteriori, din „Privitorul”, se putea afla că „medic dr. Klarfeld s-a mutat din Galaţi la Cernăuţi” şi „ordonează de la 2 – 4 p.m. (Strada Principală) Hauptstrasse 39” („Privitorul”, Tomul II, nr. 16, 15 august 1903, foaie volantă), cu completarea: „pentru săraci gratuit”, iar pe strada Cuciur Mare, „local de birt concesionat cu biliard etc, este de închiriat pentru un român, la proprietarul realităţilor din Str. Cuciur Mare nr. 22, cu feligarie, popicărie, mare, elegant întocmită şi pentru timp de iarnă” („Privitorul”, Tomul II, nr. 17, 1 septembrie 1903, foaie volantă).

În numărul 7 din 1908, aflăm că „la Iernbach”, în „Piaţa Elisavetei nr. 1, în Str. Rusească nr. 53 şi în toate filialele” se vinde „pâine eftină. O pâne de secară calitate primă în greutate de 1 chil. şi 40 gr.”. În acelaşi timp, pe Str. Francisc nr. 3, A. Pliska anunţa că există un „etablisment de clavire”: „Depou de clavire şi pianine noi şi întrebuinţate de la firmele cele mai renumite din Viena. Strunări şi reparaturi se efectuează cu preţuri foarte moderate”. Pe strada Principală, „se cumpără marfă bună în etablismentele de mode Singer şi Rosenbaum”, iar Iosif Nauhaus aduce la cunoştinţă „onor. public”, că începând cu ziua de 22 noiembrie a deschis „în strada Spitalului nr. 1 (în imediata apropiere de direcţiunea de poliţie), un restaurant şi local de dejun. Bucate foarte gustoase, bere excelentă de Okocim şi de Pilsen. Camere spaţioase, luminoase şi elegant mobilate potrivite pentru cluburi şi societăţi. Serviciu curat! Lumină electrică! Preţuri moderate! Cunoscând proprietarul stabilimentului limba românească perfect, recomand acest local publicului românesc cu rugare de a-mi da concurs”. (Va urma)

MIRCEA A. DIACONU

Universitatea „Ştefan cel Mare”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI