Expoziţie inedită de pictură la Vatra Dornei

Salonul Alb al Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei găzduieşte în această perioadă o inedită expoziţie de pictură, cu 40 de lucrări semnate de artistul plastic Dimitrie Roman.

Menţionăm de la început că vernisarea de expoziţii de pictură a devenit o tradiţie la Vatra Dornei, niciodată simezele Salonului Alb nu au fost libere, prin diligenţele conducerii acestei instituţii, iubitorii de frumos din oraşul nostru având prilejul să admire lucrări reuşite şi să cunoască artişti plastici din ţară şi chiar dinafara graniţelor.

Vernisarea acestei expoziţii, intitulată „Bucovina – liant al credinţei şi miturilor sacre”, a avut loc în prezenţa unui public destul de numeros şi a fost prezentată de drd. Delia Ioana Leizeriuc, critic de artă, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava. În deschiderea întâlnirii, directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, a făcut cunoştinţă publicului cu artistul, care a venit însoţit de frumoasa sa familie (soţia, copiii) şi a prezentat aspecte din activitatea lui Dimitrie Roman.

Născut la Ilişeşti, absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Iaşi şi al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, specializarea muzeologie, pictorul a fost profesor la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi şi la şcolile gimnaziale Dorneşti, „Dimitrie Cantemir” şi „Bogdan Vodă” din Rădăuţi. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Suceava, şi a participat la numeroase expoziţii de grup, înscriindu-se şi cu nouă expoziţii personale, de asemenea cu rezultate deosebite realizate cu foştii elevi. Este cetăţean de onoare al municipiului Rădăuţi.

Curatorul expoziţiei, drd. Delia Ioana Leizeriuc, s-a adresat publicului cu deosebită pertinenţă şi căldură, ca de obicei, subliniind că, în prima parte a activităţii sale, pictorul şi-a focusat interesul asupra elevilor şi al familiei, lucrând intens de la pensionare şi reuşind în scurt timp să realizeze un număr mare de lucrări. A remarcat în lucrările sale „înţelegerea între tradiţie şi inovaţie, folosirea tradiţiei, a miturilor, a naşterii noastre spirituale ca pe un sprijin. În sânge păstrează rădăcinile vieţii satului, reuşeşte imagini cu răsunet de durată, este generos, oferă posibilitatea de a descoperi adevărul ascuns din noi”. Referindu-se la teme, criticul de artă a enumerat istoria lăcaşurilor sfinte din Bucovina, poveştile din spatele baladelor, urme ale trecutului păstrătoare ale măreţiei de altă dată. A subliniat documentarea temeinică pentru fiecare lucrare, cercetarea simbolisticii, faptul că pictorul rămâne mereu lucid şi degajat, că induce, prin lucrările sale, un sentiment de senină reculegere. „În centrul compoziţiilor se situează omul, transpus în momente memorabile, care-i conferă autenticitate. Artistul e stăpân pe repartizarea spaţiului, a culorilor, tonurile sunt foarte bine alese, delicate, scoase în evidenţă prin lumină.” Drd. Delia Ioana Leizeriuc a descris pe larg unele compoziţii: bisericile UNESCO, fiecare prin ce are specific, baladele „Mioriţa” şi „Meşterul Manole”, cele inspirate din „La ţigănci” de Mircea Eliade şi „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, şezătorile, nunta, jocul ielelor, Sânzienele, sărbătorile pascale, anotimpurile vieţii, aspecte din contemporaneitate ş.a., prin toate autorul manifestându-şi personalitatea ca om şi creator. Artistul Dimitrie Roman s-a declarat încântat de primire, de aprecieri, a evocat amintiri din copilăria fabuloasă petrecută în satul natal, de când durează pasiunea pentru pictură, a mărturisit iubirea pentru Bucovina, fascinaţia pentru mitologie şi a dezvăluit din secretele reuşitelor sale: o muncă susţinută, experienţa în domeniu, susţinerea necondiţionată a familiei. Participanţii au putut să afle şi unele amănunte despre fascinantele culori ale picturilor de pe mănăstirile Bucovinei. În numele tuturor, directoarea Casei de Cultură a apreciat adevăratele lecţii oferite de criticul de artă şi de către artist. Expoziţia va fi deschisă până în decembrie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI