În municipiul Suceava

Vasile Rîmbu are în vedere construirea unui spital clinic municipal de urgenţă şi a unui spital de boli cronice şi recuperare

> Pentru descongestionarea UPU, candidatul PSD la funcţia de primar propune două centre de permanenţă

Candidatul PSD la funcţia de primar al Sucevei, Vasile Rîmbu, a prezentat recent una dintre propunerile sale privind sănătatea urbană, respectiv necesitatea înfiinţării unui spital municipal clinic şi a unui spital de boli cronice şi de recuperare, considerând că sănătatea este bunul cel mai de preţ al omului.

Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, Vasile Rîmbu, a declarat că în ultima perioadă a stat într-o poziţie mai discretă, iar timpul în care ar fi trebuit să fie mai prezent în spaţiul public l-a folosit pentru a surprinde la faţa locului ceea ce are nevoie Suceava.

Pulsul este pozitiv

„Pulsul îl simt pozitiv şi cred că va fi şi mai pozitiv în condiţiile în care noi, ceea ce constatăm la faţa locului, vrem să şi punem într-o viitoare strategie de abordare a municipiului Suceava. De aceea noi spunem cu toată convingerea că facem Suceava bine, bazându-ne şi pe faptul că ştiu, pot şi vreau. Nu de unul singur, ci cu o echipă valoroasă care a confirmat în decursul anilor că sunt oameni hotărâţi, performanţi şi doritori în a îndeplini obiectivul de a face Suceava bine” a spus Vasile Rîmbu.

El a subliniat că cei din echipa sa se bazează şi pe trecut în sensul că faptele lor le stau mărturie din perspectiva locurilor în care aceştia au profesat.

Vasile Rîmbu a reamintit că a fost managerul Spitalului Judeţean Suceava în perioada în care această unitate spitalicească a fost modernizată, dezvoltată. Astăzi au ajuns să se trateze la Spitalul Judeţean Suceava pacienţi aduşi din ţară, inclusiv din centre universitare, în condiţiile în care atunci când a preluat conducerea unităţii spitaliceşti sucevene se spunea că cel mai bun spital este trenul către Iaşi, Cluj, Bucureşti.

Sănătatea este bunul cel mai de preţ al omului

Vasile Rîmbu a explicat că la SJU Suceava politica sa a fost o politică de investiţii, investiţii şi în zona materială, dar şi în zona umană.

Astfel, în perioada în care a fost manager, s-au făcut,pe lângă investiţiile în modernizarea clădirilor spitalului, şi dotări în aparatură modernă şi performantă, platoul imagistic de excepţie, dar cel mai important în angajarea de personal, fiind angajaţi în acea perioadă peste 200 de medici, dintre care majoritatea au performat.

Chiar actualul manager al SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a venit ca medic în spital în mandatul de manager al lui Vasile Rîmbu.

„L-am convins să vină la Suceava. A confirmat ca şef de secţie pentru că în mandatul meu a fost promovat şef de secţie, pe baza meritelor lui profesionale. Nu am niciun reproş la adresa managerului Calancea” a spus Vasile Rîmbu.

El a mai declarat că tot în mandatul său s-au creat condiţiile ca Spitalul Judeţean, după ani, să devină spital clinic. „Condiţiile au fost atunci realizate, noi am avut şi documentaţia necesară transmisă acolo unde trebuie pentru a fi transformat în spital clinic, dar prioritatea mea şi obiectivele mele au fost acelea de a-l face în fapt spital clinic şi nu prin agăţarea unei firme că suntem spital clinic” a spus Vasile Rîmbu.

Fostul manager al SJU Suceava a mai declarat că atunci când a ajuns manager la SJU Suceava adresabilitatea era de până la 40.000 de pacienţi pe an, iar acum depăşeşte o sută de mii de pacienţi pe an şi crede că poate fi şi ca o consecinţă a creşterii calităţii actului medical.

Din acest motiv, Vasile Rîmbu spune că are ca proiect înfiinţarea unui spital clinic municipal de urgenţă.

„Eu m-am gândit şi am în proiect aşa ceva, un spital municipal, chiar dacă este un anumit bruiaj, contestatari care spun că ajunge, că spitalul judeţean stă bine şi dacă ne uităm la experienţa altor reşedinţe de judeţ spitalul municipal a fost comasat în spitalul judeţean pentru că avea dificultăţi în administrare. Eu nu cred aşa ceva. Este un adevăr aglomeraţia din UPU, dar această aglomeraţie poate duce şi către un act medical superficial şi pe bună dreptate, sau chiar neprofesionist” a spus Rîmbu.

El a explicat că municipiul Suceava are nevoie de un spital clinic municipal de urgenţă pentru a scăpa de acea aglomeraţie care este extrem de jenantă şi periculoasă în acelaşi timp la UPU, dar şi pentru a fi folosit de studenţii facultăţii de medicină, iar „pentru a învăţa, a instrui şi a cerceta în domeniu ai nevoie de un spital care să fie sută la sută realizat cu acest scop”.

Totodată, aflăm că acest spital municipal va fi angajator pentru absolvenţii facultăţii de medicină din Suceava.

„Facultatea de Medicină va genera medici, generează asistenţi medicali. Ne întrebăm oare este bine pentru Suceava care a făcut şi face nişte eforturi ca acei medici şi asistente medicale sau alţi specialişti în medicină să meargă în străinătate sau în alte judeţe? Prin asta se pot crea şi locuri de muncă” a spus Rîmbu.

El a menţionat că peste 40 la sută dintre pacienţii SCJU Suceava provin din municipiul Suceava, iar înfiinţarea unui spital municipal clinic de urgenţă, nu cu toate specialităţile Spitalului Judeţean, ci cele care sunt de cel mai mare impact cum ar fi cele chirurgicale, ar fi de bun augur.

Mai mult, el a arătat că Suceava are nevoie, de altfel ca toată România, de spitale pentru boli cronice şi de recuperare.

„Din ceea ce am înţeles eu, actul medical poate fi de foarte bună calitate, dar dacă recuperarea nu vine să-l desăvârşească actul medical ca atare poate fi compromis” a arătat fostul manager al SJU Suceava.

„Pacientul cronic are şanse foarte mici de a reveni în spitalul de urgenţă. Noi avem acum o sută şi ceva de paturi pentru boli cronice, dar de cele mai multe ori sunt ocupate de urgenţe, iar programarea este destul de mare ca timp şi generează nemulţumiri. De aceea propun şi un spital de boli cronice şi recuperare care înseamnă o altă abordare” a spus Rîmbu.

El a recunoscut că vor fi insuficienţi banii municipalităţii, dar că vor contribui şi Consiliul Judeţean, şi Ministerul Sănătăţii, plus Guvernul, fondurile europene.

„Sănătatea este bunul cel mai de preţ al omului” a subliniat Vasile Rîmbu.

Totodată, până la realizarea acestor proiecte, disconfortul din Urgenţe este o realitate, iar, potrivit lui, o soluţie pe termen scurt o reprezintă înfiinţarea a două centre de permanenţă care au ca obiectiv rezolvarea urgenţelor minore şi intervenţii care nu trebuie făcute numaidecât în UPU.

Proiectele în derulare pot fi continuate

Unul dintre centrele de permanenţă pentru zona centrală poate fi amenajat într-o clădire din proximitatea DSP Suceava, în fosta organizare de şantier a spitalului judeţean, care între timp a fost destinată diverselor scopuri cu uz medical şi este acum lăsată oarecum în rezervă.

Vasile Rîmbu a amintit că, în perioada când era manager al SJU Suceava, a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a reveni în proprietatea spitalului şi a iniţiat un proiect pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă pentru zona centrală şi cartierul George Enescu.

„Este un proiect pe care l-am lăsat acolo. Celelalte au continuat. Deci nimeni nu trebuie să aibă nicio emoţie că proiectele în derulare nu pot fi continuate de alţii şi că nu pot fi altele adăugate” a spus Rîmbu.

El a adăugat că în clădirea fostului cinematograf Burdujeni ar urma să fie al doilea centru de permanenţă.

„Pentru a putea funcţiona un centru de permanenţă trebuie să aibă minim cinci medici de familie. Din discuţiile avute la timpul respectiv, medicii de familie aveau această aplecare de a lucra în centre de permanenţă” a spus Vasile Rîmbu.

| Comandat de PSD OJ Suceava, CMF 21240002, executat de CRAI NOU SA

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI