Comuniune în rugăciune la hramul Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” Straja II

Buchete de bucurii duhovniceşti au înseninat marți, 21 mai 2024, sufletele celor prezenţi la hramul Parohiei Straja II, protopopiatul Rădăuţi, atât prin primirea arhiereştii binecuvântări, invitat fiind Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, cât şi prin închinarea la un odor de mare preţ care va rămâne în visteria locaşului de cult, racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, pomeniţi în această zi.

Prezenţa sfinţilor ocrotitori ai bisericii pe meleaguri bucovinene a fost mijlocită prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, încă de vineri, 17 mai, când cinstitele moaşte au fost dăruite de Centrul Episcopal de la Stockholm, Suedia, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.

În ziua prăznuirii celor care au descoperit întregii creştinătăţi Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, considerată altar al iubirii şi jertfei lui Dumnezeu, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta locaşului de cult. Alături de gazda acestui eveniment, pr. dr. Constantin Oprea, parohul bisericii, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte slujitori de la parohiile şi mănăstirile din împrejurimi, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, protoiereul Protopopiatului Rădăuţi, pr. Ionel Constantin Maloş, arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al eparhiei, dar şi arhim. Serafim Bodnar, duhovnic al Mănăstirii „Dimitrie Cantemir ”– Huşi.

Prin cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Macarie a evocat puterea nemărginită a Sfintei şi de viaţă dătătoarei Cruci şi ajutorul extraordinar resimţit de toţi cei care se însemnează cu aceasta, şi a adus în atenţie numeroasele binecuvântări pe care le revarsă Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena prin închinarea cu evlavie la cinstitele lor moaşte.

„Sfântul Împărat Constantin cel Mare a văzut semnul Crucii în amiaza mare pe cer, iar evlavioasa mamă, Împărăteasă Elena, este cea care a ridicat lemnul cel sfinţit cu sângele preacurat al Mântuitorului şi L-a înălţat spre întărirea şi sfinţirea poporului drept măritor. Aşadar, numai prin Cruce, ne spun astăzi şi în toată vremea Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, putem să ieşim la limanul cel neînviforat. Şi sfinţii părinţi care au dus luptele cele grele şi au ieşit biruitori ne spun că atunci când ne este cel mai greu în viaţă să ne însemnăm cu Sfânta Cruce. Şi chiar organele bolnave să le însemnăm cu Sfânta Cruce, mintea noastră, şi toate mădularele bolnave, şi în mod deosebit inima noastră, fiindcă aici, în inima noastră, Hristos este veşnic înălţat pe Cruce. Scump frate şi scumpă soră, când ţi-ai pierdut orice speranţă şi când simţi o durere adâncă, provocată de un necaz în familie, sau de o boală, sau de o încercare, atunci să nu uiţi că Hristos cel Răstignit şi Înviat îţi este alături şi că El este Înălţat pe Crucea durerii. Şi că niciodată nu a părăsit această Cruce din inima ta, este acolo şi îţi dă putere, îţi dă mângâiere şi îţi dă ajutor. Şi nu este singur, este împreună cu Preacurata Sa Maică care, iată, la poalele Crucii a primit atâta alinare, în pofida suferinţelor nemărginite pe care le-a îndurat ca mamă. Îţi sunt alături toţi ucenicii şi toate uceniţele Domnului şi în mod deosebit îţi sunt alături Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cei cărora le datorăm că avem o Cruce înălţată de care atârnă toată lumea.”

La final, pr. dr. paroh Constantin Oprea a mulţumit tuturor celor care au binecuvântat ca racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena să împodobească de acum înainte locaşul de cult. Totodată, sfinţia sa a mulţumit celor care au contribuit la bucuria acestor zile de hram, soborului slujitor şi tuturor credincioşilor. Pentru a exprima recunoştinţa pentru vizita arhierească, părintele paroh i-a dăruit ierarhului prezent, din partea comunităţii pe care o păstoreşte, o icoană cu ocrotitorii bisericii alături de un ştergar ţesut în Straja, un ou de struţ încondeiat, precum şi un dicţionar mariologic exhaustiv din literatura teologică românească, apărut la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, volumul Teotokos. Enciclopedie teologică, scrisă de prof. univ. dr. Remus Rus.

Piatra de temelie a Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea Straja, judeţul Suceava, a fost pusă de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, iar construcţia a fost realizată între anii 2010-2016 în stil clasic moldovenesc, ştefanian, cu sprijinul credincioşilor din Straja şi al binefăcătorilor din împrejurimi.

Biserica este construită pe o fundaţie solidă din fier-beton şi este înălţată în întregime din lemn, având la demisol paraclisul închinat Acoperământului Maicii Domnului. Acoperişul bisericii a fost realizat din tablă de cupru, crucile de pe turle au fost aduse de la Kiev, iar catapeteasma şi mobilierul interior au fost executate la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Noua parohie din jurul bisericii a fost înfiinţată în anul 2016 prin decizia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar paroh al acestei comunităţi a fost numit pr. Constantin Oprea.

Biserica a fost sfinţită la data de 21 februarie 2016. Slujba a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.

Paraclisul Bisericii Straja II a primit veşmântul luminos al sfinţirii în ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, 1 octombrie 2023, prin slujba săvârşită de trei ierarhi ai Bisericii noastre, Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcop al Daciei Felix, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

IRINA URSACHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI