„Înainte să votaţi, întrebaţi-vă dacă azi vă e mai bine decât vă era acum patru ani“

PROGRAM DE DEZVOLTARE A JUDEŢULUI SUCEAVA 2024-2028

OBIECTIVE PRINCIPALE

  1. Infrastructură de calitate

Indiferent cu cine discuţi în Suceava, vei auzi despre starea proastă a drumurilor din judeţ.

 

Infrastructura deficitară este o piedică pentru dezvoltarea judeţului.

 

Cum să avem mai multe locuri de muncă, cum să vină investitorii în judeţ când încă avem sute de kilometri de drumuri judeţene pietruite şi de pământ, iar proiectele de drumuri sau de infrastructură de bază nu se mai termină?

Avem nevoie de un management profesionist al proiectelor de infrastructură, de centuri ocolitoare în jurul oraşelor noastre pentru a dinamiza economia, dar şi pentru a reduce traficul şi a face viaţa oamenilor mai bună.

 

SOLUŢII:

  • Modernizarea drumurilor judeţene, asfaltarea sutelor de kilometri de drum judeţean pietruit şi de pământ din judeţul Suceava – prin fonduri europene şi guvernamentale.
  • Variante ocolitoare: Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Siret – prin parteneriate între Consiliul Judeţean şi Ministerul Transporturilor.

 

  1. Locuri de muncă bine plătite – prin care ne aducem acasă sucevenii plecaţi la muncă în străinătate

 

Sucevenii se plâng că nu găsesc locuri de muncă sigure şi bine plătite.

Actuala administraţie este total dezinteresată să dezvolte potenţialul economic al judeţului, să atragă investitori şi să-i ţină pe oameni acasă. Sucevenii pleacă din judeţ.

Din acest motiv, suntem pe primul loc în România cu copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Mare parte din diaspora este formată din suceveni plecaţi în căutarea unui viitor mai bun.

 

În 2023, salariul mediu în Suceava era mai mic decât în Neamţ, Bacău şi Botoşani.

 

Lucrurile trebuie să se schimbe începând cu 9 iunie 2024!

Aducem la Consiliul Judeţean o echipă care să se concentreze exact pe crearea de locuri de muncă bine plătite în judeţ, pe înfiinţarea şi extinderea de facilităţi de producţie.

Cu fonduri naţionale şi europene, putem creşte rapid numărul de locuri de muncă şi salariile pe care le primesc sucevenii.

Ne Aducem Sucevenii Acasă!

 

SOLUŢII:

4 parcuri industriale

(teren – 20 de hectare / parc industrial, utilităţi, infrastructură, fiscalitate scăzută şi fonduri europene nerambursabile de la 200.000 la 2,5 milioane de euro pentru investitori, departament de consultanţă specializată în Consiliul Judeţean Suceava)

  • Zona municipiului Suceava
  • Zona de munte Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei
  • Zona municipiului Fălticeni
  • Zona Rădăuţi – Siret

 

Exemplu de bune practici: parcurile industriale de la Bihor, cu peste 100 de companii şi aproape 9.000 de locuri de muncă nou create, şi parcul industrial de la Baia Sprie din judeţul Maramureş.

  1. Educaţie pentru viitor

 

Sunt tânăr şi înţeleg foarte bine cât contează să înveţi într-o şcoală modernă şi să ai în faţă profesori bine pregătiţi, mulţumiţi de ceea ce fac.

Ca să creăm locuri de muncă bine plătite, trebuie să producem bunuri şi servicii cu valoare adăugată ridicată, iar acest lucru se poate face într-un singur fel:

Prin creşterea calităţii educaţiei din judeţ.

 

SOLUŢII:

Vreau să rezolvăm o dată pentru totdeauna problema infrastructurii şcolare din Suceava, să ne asigurăm că şcolile arată aşa cum trebuie, ca în secolul XXI.

În plus, trebuie să investim mai mult în legătura dintre mediul public, cel privat şi cel universitar, pentru că universitatea trebuie şi poate să contribuie substanţial la dezvoltarea judeţului.

Parteneriate între Consiliul Judeţean, Ministerul Educaţiei şi operatori economici din judeţul Suceava pentru:

  • Perfecţionarea şi asigurarea forţei de muncă calificată prin învăţământul dual. Acesta este un tip de învăţământ profesional şi tehnic bazat pe colaborarea dintre şcoli, companii şi autorităţi locale. Programul include şi contracte de pregătire practică între companii, elevi sau părinţii acestora şi şcoli.

 

  1. Sănătate pentru fiecare

 

Una dintre marile probleme ale sistemului de sănătate din judeţ este aglomeraţia din Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Suceava.

Sute de pacienţi stau zilnic aşteptând ore în şir să fie consultaţi de un medic, iar personalul medical, insuficient, este sufocat de numărul foarte mare de cazuri.

Din acest motiv, tot mai mulţi medici tineri aleg să profeseze în alte judeţe, având de suferit atât sistemul medical, cât şi sucevenii.

 

SOLUŢII:

Eficientizarea sistemului medical

Este timpul să trecem de la discursul politicienilor expiraţi la prioritizarea cu adevărat a sănătăţii în judeţul Suceava.

Punem la punct infrastructura medicală, aducem cadre medicale suficiente şi ne asigurăm că fiecare sucevean poate fi bine tratat în comunitatea în care trăieşte.

Cum?

Vom organiza şi pune la punct 10 centre de permanenţă în mediul rural, în comunităţile mari, centre care vor fi dotate cu aparatură de investigaţii medicale, iar un medic şi o asistentă vor asigura permanenţa.

În acest mod, vom degreva UPU Suceava de numărul mare de pacienţi, cazurile care nu sunt considerate urgenţe medicale fiind direcţionate către aceste centre de permanenţă.

 

  1. Utilităţi pentru toate comunităţile

 

Un studiu recent ne arată că judeţul Suceava este pe ultimul loc în ţară în ceea ce priveşte numărul localităţilor neracordate la reţeaua de apă potabilă.

56 de localităţi. Aproape jumătate din judeţ!

Un sistem de apă potabilă reprezintă sănătate publică, igienă, economie, sustenabilitate, dezvoltare, reducerea sărăciei, protejarea mediului şi lista poate continua.

Dacă la nivel naţional, un sfert din întreaga Românie nu are un sistem de apă potabilă, la nivel de judeţ vorbim despre jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale.

 

Este extrem de îngrijorător!

Subdezvoltarea din judeţul nostru trebuie să se oprească!

 

SOLUŢII:

  • Racordarea tuturor localităţilor la reţele de apă potabilă şi canalizare.
  • Înfiinţarea reţelelor de distribuţie pentru gaz metan pe întreg teritoriul judeţului Suceava.

 

  1. Investiţii şi Turism

 

Avem unul dintre cele mai frumoase judeţe din România, însă nu reuşim să atragem şi să ţinem turiştii aici mai mult de două zile.

Potrivit datelor oficiale, turismul în Bucovina este predominant unul de tranzit, cu o medie de 2,1 nopţi de cazare per turist, iar utilizarea efectivă a capacităţii de cazare este de doar 28%, indicând o utilizare ineficientă a resurselor investite în acest sector.

Din păcate, Consiliul Judeţean Suceava nu a demonstrat până acum o implicare în elaborarea unei strategii clare şi eficiente de turism.

Turismul în judeţul Suceava este foarte important pentru economia locală, pentru că aduce mulţi bani din afara judeţului, iar aceşti bani ajută la creşterea numărului de investitori, la crearea de locuri de muncă mai bine plătite şi la plata taxelor care, la rândul lor, pot fi folosite pentru îmbunătăţirea drumurilor şi a serviciilor publice.

 

SOLUŢII:

Accesarea unor fonduri nerambursabile pentru investiţii majore în judeţ:

Aeroportul din Suceava trebuie urgent modernizat: trebuie construit un terminal nou, cele existente trebuie reconfigurate, trebuie aduse companii aeriene şi implicit curse noi.

Exemplul de bune practici este Aeroportul Iaşi, care a inaugurat recent Terminalul nr. 4, o investiţie de 100 de milioane de euro, din care 85 la sută fonduri europene, realizată în aproximativ un an şi jumătate.

Pârtie artificială de sanie, bob şi scheleton la Vatra Dornei (singura din România şi a doua din Nord-Estul Europei)

Parteneriat Consiliul Judeţean – Guvernul României – Federaţia Internaţională de Bob şi Sanie.

Estimare: 200-300 de sportivi din toată lumea/săptămânal în sezonul de iarnă, pentru pregătiri, şi mii de turişti în fiecare lună, pentru evenimentele sportive.

Patinoar Artificial acoperit în municipiul Suceava

Un patinoar acoperit oferă multiple beneficii pentru comunitate.

Poate fi folosit pe toată durata anului, asigurând activităţi de recreere pentru suceveni, dar şi pentru turişti, cu oportunităţi pentru dezvoltarea sporturilor de gheaţă: hochei, patinaj artistic sau patinaj viteză.

De asemenea, poate găzdui competiţii sportive, atrăgând sportivi şi echipe din diferite regiuni, dar şi diverse evenimente, generând venituri constante pentru comunitate.

Exemplu de bune practici: patinoarul artificial din Cîrţa, judeţul Harghita (investiţie de 3 milioane de euro, prin CNI, unde se vând aproximativ 100.000 de bilete anual şi vin echipe de hochei de primă ligă în cantonamente).

 

Parc Natural de Aventură în zona Gura Humorului – C-lung Moldovenesc

Conceput pentru a atrage vizitatori de toate vârstele şi pentru a oferi experienţe memorabile în natură (după modelul parcurilor de aventură din Germania şi Austria).

Sugestii de activităţi: trasee de drumeţie tematice, parc de aventură cu frânghii (poduri suspendate, tiroliene şi trasee în copaci), zone special amenajate pentru căţărare, potrivite atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, oferind echipament de siguranţă şi instruire, tabere pentru copii, zone de agrement, evenimente şi festivaluri tematice, ateliere de artă şi meşteşuguri locale etc.

 

Prin implementarea acestor activităţi, parcul va deveni nu doar un punct de atracţie turistică, dar şi un centru important pentru educaţia ecologică şi promovarea unui stil de viaţă sănătos şi activ.

 

  1. Sport

 

Judeţul Suceava are nevoie de investiţii majore în infrastructura sportivă, de un stadion nou şi de o echipă de fotbal în prima ligă.

Este incredibil că după atâţia ani nu avem un stadion care să corespundă standardelor actuale, stadionul Areni (inaugurat în 1963) fiind într-o stare avansată de degradare.

Sunt judeţe în care administraţiile judeţene investesc în sport, în infrastructura sportivă.

 

SOLUŢII:

  • Înfiinţăm clubul sportiv judeţean, după modelul clubului CS Gloria 2018, înfiinţat în urmă cu şase ani de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, unde activitatea sportivă se desfăşoară în cadrul a 17 secţii sportive.
  • Centre de performanţă în parteneriate cu federaţiile sportive de specialitate.
  • Două baze sportive pentru antrenament şi pregătire sportivă de specialitate (în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal, care contribuie cu 250.000 de euro pentru fiecare bază).
  • Stadion nou de fotbal în municipiul Suceava la standarde UEFA.

 

Suceava merită mai mult, suporterii merită mai mult şi este timpul ca următoarea administraţie judeţeană să îşi asume responsabilitatea pentru un stadion ultramodern la Suceava şi pentru

O Echipă de Fotbal a Judeţului În Prima Ligă.

| Comandat de PSD OJ Suceava, CMF 21240002

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI