La Cernăuţi

Forum internaţional dedicat dezvoltării căilor de comunicare

> Gheorghe Flutur a propus Comisiei Europene ca autostrada de la Siret să ajungă până în Polonia

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, vineri, la Cernăuţi, la un forum internaţional dedicat dezvoltării căilor de comunicare către România, concentrându-se pe aspecte precum punctele de frontieră, drumurile de acces către frontieră şi căile ferate. Aflăm că evenimentul a reunit conducători ai Ministerelor Transporturilor din România şi Ucraina, şefi de vămi din cele două ţări, guvernatorul regiunii Cernăuţi, reprezentanţi ai Comisiei Europene de la Comisariatul pentru Transporturi şi Infrastructură, precum şi mai mulţi posibili finanţatori ai proiectelor.

Preşedintele CJ Suceava a evidenţiat că punctul vamal Siret a fost extrem de aglomerat în ultimii 2 ani, fiind traversat de peste 5 milioane de persoane şi peste 1,5 milioane de autovehicule, inclusiv peste 500.000 de tiruri. Mai mult, acesta a anunţat că autostrada A7, Bucureşti – Suceava, a fost aprobată şi că în aproximativ două luni va fi aprobat şi tronsonul Suceava – Siret.

În cadrul discuţiilor, Gheorghe Flutur a solicitat Comisiei Europene să prioritizeze finanţarea autostrăzii Porubne – Cernăuţi – Ternopil – Liov – graniţa Poloniei, pentru refacerea vechii rute comerciale sau a unei rute „Via Carpathia”, care ar consolida flancul estic al NATO şi ar reloca centrul de greutate al axei de transport Nord-Sud, intersectând zona Suceava – Cernăuţi. De asemenea, a fost menţionată şi Strategia celor 3 Mări (Marea Egee, Marea Neagră şi Marea Baltică), iar preşedintele administraţiei judeţene a subliniat că oraşul Suceava se află la jumătatea distanţei dintre Alexandroupolis (Grecia) şi Gdansk (Polonia) – aproximativ 1.100 km până la fiecare.

În contextul discuţiilor, preşedintele CJ Suceava a propus construirea de parcări pentru tiruri, atât în România, cât şi în Ucraina, pentru a reduce aglomeraţia traficului. De asemenea, a fost abordată şi problema construirii unui sector de cale ferată de la Vadu Siret la Cernăuţi, cu ecartament european.

Guvernatorul din Cernăuţi a prezentat strategia de dezvoltare a punctelor de frontieră cu România

Guvernatorul regiunii Cernăuţi, Ruslan Zaparaniuk, a prezentat pe pagina sa Telegram rezultatul discuţiilor purtate vineri în cadrul unui forum internaţional organizat la Cernăuţi privind infrastructura vamală şi de frontieră dintre România şi Ucraina.

Potrivit lui, şase puncte de trecere de frontieră prin graniţa ucraineano-română, situate pe teritoriul regiunii Cernăuţi, au fost incluse în Planul General de Dezvoltare a Infrastructurii de Frontieră la punctele de trecere rutiere ale graniţei, elaborat de Ucraina şi România.

El a arătat că strategia comună ucraineano-română privind dezvoltarea infrastructurii vamale şi de frontieră a fost prezentată la Cernăuţi. La prezentarea planului general de dezvoltare a punctelor de trecere a frontierei au participat partenerii noştri din România, Dorel Fronea – consilier strategic în domeniul politicii vamale al Misiunii consultative a UE în Ucraina, Ionel Scrioşteanu – secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii din România, Mustafa Nayyem – şeful Agenţiei de Reabilitare şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serghei Derkach – adjunct al Ministrului Dezvoltării Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina, reprezentanţii serviciilor vamale şi de frontieră ale ambelor state.

În planul general au fost incluse 14 puncte de trecere.

„Proiectul urmăreşte să crească volumul de mărfuri, operaţiunile de import-export şi fluxul de pasageri între Ucraina şi statele membre ale Uniunii Europene. În plan au fost stabilite priorităţile obiectivelor. În special, punctele de trecere «Porubne – Siret» şi «Bila Krynytsia (Fântâna Albă – n.n.) – Climăuţi» au fost desemnate ca obiective cu prioritate înaltă, «Dyahivtsi – Răcoveţ» şi «Krasnoilsk – Vicovu de Sus» – cu prioritate medie, «Şepit – Izvoarele Sucevei», «Ruska – Ulma» – obiective cu o prioritate mai mică” a explicat Zaparaniuk.

Guvernatorul a subliniat că reconstrucţia punctelor de trecere deja funcţionale este o prioritate.

„Astfel, extinderea punctului de trecere a frontierei «Porubne – Siret» va permite creşterea cu 20% a fluxului de mărfuri şi cu 40% a fluxului de pasageri. Pentru finanţarea planului, intenţionăm să atragem parteneri internaţionali şi donatori. Pe baza Planului General, vor fi formulate cereri către Comisia Europeană. Lucrăm împreună pentru ca Bucovina să devină un centru logistic modern pentru transporturile internaţionale” a mai scris Ruslan Zaparaniuk. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI