Ziua Naţională a Lecturii, la Şcoala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei

Nu este o sărbătoare cu vechime Ziua Naţională a Lecturii, dar faptul că interesul pentru această preocupare a scăzut la toate nivelurile de vârstă ale românilor a făcut necesară apariţia ei în calendarul cultural al ţării noastre.

La Şcoala Gimnazială nr. 2 Vatra Dornei, nu ne putem plânge că elevii noştri nu sunt pasionaţi de lectură. Activităţi interesante se desfăşoară în fiecare zi, la toate clasele şi la ambele cicluri – primar şi gimnazial.

Chiar dacă din planul de învăţământ, la clasele I-IV, a dispărut ora săptămânală de lectură, în realitate, învăţătorii găsesc timp şi lecturi adecvate, programează activităţi care îi atrag pe micii cititori spre carte, în forma ei clasică, tipărită pe hârtie, frumos ilustrată…

Biblioteca şcolii este un spaţiu primitor şi deţine un număr de câteva mii de volume cu tematică variată, de la clasici la contemporani, din literatura românească şi din cea universală, avem domeniul SF, ştiinţific, basme şi poveşti, poezie…

Sunt clase în care se dedică zilnic sau periodic 10-15 minute de citit împreună, fără ca acest procedeu să impieteze asupra sarcinilor didactice obligatorii. Textele cu tematică din istoria neamului nostru – povestiri, legende, balade- sunt cerute de elevi, citite şi prezentate ca „noutăţi” la clasă.

În acest 15 februarie, pentru a marca într-un mod mai aparte evenimentul zilei, şcoala noastră a avut un invitat special: învăţătoarea-scriitoare Anica Facina, cu noua sa apariţie editorială – antologia de versuri „Stări… Anotimpuri… Amprente…”, apărută recent la editura Vatra veche, Tg. Mureş, cu girul poetului Nicolae Băciuţ, cu o prefaţă semnată de cunoscutul istoric şi critic literar, bucovinean de origine, dar trăitor în Banat, la Timişoara, prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru, şi cu o copertă a concetăţeanului dornean, pictorul David Croitor.

Cu un aspect grafic elegant, cu un conţinut variat şi bogat, cartea a stârnit interesul elevilor, care au memorat şi au recitat poeme întregi, le-au ilustrat multicolor şi s-au inspirat, scriind poeme proprii.

 Autoarea a ales să le dezvăluie celor prezenţi amănunte despre cum a intrat lectura în viaţa sa, cum mergea pe jos 7 km, până în centrul comunei şi împrumuta câte un braţ de cărţi, se întorcea acasă tot pe jos, citea pe ascuns, pentru că avea responsabilităţi în gospodăria sa ţărănească, în care erau şase copii mici, toţi şcolari… Le-a spus cum şi-a dat seama că are talent literar, când o colegă i-a copiat tema şi a prezentat-o la lecţie şi a primit laude…, nemeritate…, cum a debutat în revista liceului şi în presa literară…

Şi, pentru că se apropie aniversarea „Mărţişorului literar românesc”, marele Ion Creangă, Anica Facina i-a provocat la un „duel” – ghicitoare şi răspuns – pe copii. Ghicitorile sunt prelucrări ale autoarei după poveştile şi povestirile lui Ion Creangă şi au fost publicate şi în „Monitorul bucovinean” de la Cernăuţi, de poetul Nicolae Şapcă, directorul publicaţiei.

Dacă ar mai fi fost posibil să continue, după voia participanţilor, întâlnirea literară ar fi durat încă ceasuri bune…

Directorul şcolii, Prof. Roxana-Maria Ghiulă, şi-a exprimat sincerele aprecieri pentru originalitatea activităţii, pentru realizările artistice ale elevilor şi pentru implicarea colegelor sale: pof. înv pimar, Daniela Ciuhlău şi Claudia-Anca Dimitriu, dar şi pentru contribuţia substanţială a bibliotecarei şcolii, Loredana Candrea.

Anica Facina a acordat autografe doritorilor, cu drag şi preţuire pentru preocuparea pentru LECTURĂ.

De menţionat că, într-un gând şi o simţire, toate doamnele profesoare şi autoarea au purtat autentice ii româneşti! (Au consemnat prof. pentru înv. primar DANIELA CIUHLĂU şi CLAUDIA-ANCA DIMITRIU, bibliotecar LOREDANA CANDREA) 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI