Cu preţiosul său dicţionar de mitologie românească, Marcel Olinescu la Dorohoi

Sub auspiciile Primăriei Municipiului Dorohoi, mâine, vineri, 16 februarie 2024, la Biblioteca Municipală Dorohoi, va avea loc inaugurarea Centrului Documentar şi Expoziţional „Elena Condrei”. Numele publicistei, editoarei şi scriitoarei Elena Condrei din Botoşani este legat îndeosebi de fondarea Premiilor Eminescu – „Teiul de Aur” şi „Teiul de Argint” şi de primele douăzeci de ediţii în care au fost acordate unor pesonalităţi contemporane din Literatură, Arte Vizuale, unor Colecţii şi Colecţionari, precum şi de cărţile dedicate în principal lui Eminescu apărute la Geea în cadrul asociaţiei culturale cu acelaşi nume a cărei preşedintă este.

Centrul se întemeiază pe generozitatea, pe o bogată donaţie a Elenei Condrei (dorohoiană pe linie paternă) şi are două componente, Artă plastică şi Numismatică. Însemnătatea acestei acestei donaţii este dată, cu siguranţă, de cele peste o sută de lucrări originale ale valorosului gravor care a fost Marcel Olinescu, născut în anul 1896 în Dorohoi, fiul lui Teofil, profesor de germană din Hliboca, şi al Terezei, fiica unor medici de origine germană. Pentru de-acum legendara „Voroneţiană” suceveană, numele lui Marcel Olinescu se asociază cu Trofeul festivalului-concurs şi cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici (1977 şi 1979), în perioada de maxima strălucire a manifestării. De asemenea, cu preocupări de folclorist, autor al unei interesante lucrări „Mitologia românescă”, ilustrată cu desene şi xilogravuri proprii, Marcel Olinescu a făcut parte şi din echipele de cercetători ale lui Dimitrie Gusti, iar cele peste o sută de lucrări originale din donaţia Elena Condrei ilustrează o altă lucrarea a sa de mare preţ, „Dicţionar de mitologie românească”. De altminteri, Editura Geea Botoşani are la activ şi editarea în 99 de exemplare numerotate a baladei „Meşterul Manole”, primul fiind cu ilustraţiile originale ale lui Marcel Olinescu. Câte un exemplar din acestea a ajuns la Biblioteca Academiei, Biblioteca Naţională a României, Centrul Academic „Mihai Eminescu” Chişinău, Memorialul Eminescu de la Ipoteşti, Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, dar şi la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, cu prilejul unei întâlniri care ne umple de melancolie, pentru că i-a avut pe Emil Satco amfitrion şi pe George Muntean, Elena Condrei şi Valerian Ţopa oaspeţi. Lucrărilor lui Marcel Olinescu li se alătură pe simezele nou înfiinţatului Centru „Elena Condrei” lucrări ale artiştilor plastici Dany Madlen Zărnescu (şi ea dorohoiană pe linie paternă) şi Gheorghe Zărnescu, precum şi de Aurelian Antal (cu viaţa şi creaţia legată de Dorohoi) ş. a.

Ilustrăm vestea evenimentului cu o reproducere din „Mioriţa”, „text şi ilustraţiuni gravate în lemn de Marcel Olinescu”, Junimea, 1984, apariţie editorială realizată după unul din cele o sută de exemplare ale ediţiei princeps (1940) păstrat la Muzeul Literaturii Române din Iaşi.

Nu puţine alte piese din donaţie înseamnă alte interesante istorisiri pentru cercetătorii şi vizitatorii Centrului „Elena Condrei”, centru care, la fel ca donaţiile Elena Greculesi de la Biblioteca Bucovinei sau Ecaterina şi Grigore Ilisei de la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, nu doar va îmbogăţi Biblioteca Municipală Dorohoi, dar va creşte şi atractivitatea culturală a frumosului oraş Dorohoi pentru turiştii din ţară şi din străinătate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI