Luna Diasporei, folosită de IPJ Suceava şi pentru informaţii despre persoanele urmărite

> Zece persoane urmărite la nivel internaţional au fost depistate de poliţiştii suceveni doar în luna august 2023

Poliţiştii judiciarişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava au desfăşurat o serie de operaţiuni de succes în luna august, soldate cu localizarea şi identificarea a 10 persoane urmărite la nivel internaţional, conform unor mandate europene de arestare şi sentinţe de executare a pedepsei cu închisoarea emise de instanţele din străinătate.

Aflăm că aceste acţiuni au fost posibile datorită intensificării activităţilor informative şi operative desfăşurate de poliţişti în această perioadă. „Eforturile au fost sporite, având în vedere dinamica cetăţenilor români care se întorc în ţară în luna august, oportunitatea fiind folosită pentru verificarea datelor şi informaţiilor legate de persoanele urmărite.

De asemenea, s-a acordat o atenţie deosebită cazurilor de tineri şi adolescenţi plecaţi voluntar de la domiciliu, mulţi dintre aceştia fiind expuşi unor situaţii de risc”.

Suntem informaţi că, în urma acestor eforturi, poliţiştii au reuşit să pună în executare 15 mandate şi sentinţe de arestare sau de executare a pedepsei. În paralel, au gestionat şi soluţionat 39 de sesizări de dispariţii de persoane, dintre care 26 implicau dispariţii de minori.

Ni s-a subliniat că una dintre operaţiunile de succes a avut loc la data de 10 august a.c., când poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale (SIC) Suceava – Urmăriri au depistat un bărbat urmărit la nivel internaţional în comuna Păltinoasa, satul Capu Codrului. Pe numele lui erau emise două mandate europene de arestare de autorităţile din Italia, el fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru infracţiuni precum exploatarea prostituţiei, vătămare corporală şi tăinuire. Individul a fost reţinut şi prezentat procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, urmând să fie introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

„Într-un alt caz notabil”, la data de 21 august 2023, poliţiştii SIC – Urmăriri, cu sprijinul poliţiştilor Postului de poliţie Baia, au localizat şi identificat un alt bărbat urmărit la nivel internaţional în comuna Baia. Acesta era căutat de autorităţile judiciare din Austria, care emiseseră un mandat european de arestare pentru infracţiuni precum „participare la o grupare infracţională” şi „jaf organizat sau jaf armat” conform Codului penal austriac. Bărbatul a fost încătuşat imediat şi prezentat procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, urmând să rămână în custodia Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Suceava în aşteptarea procedurilor ulterioare.

„Operaţiunile reuşite ale poliţiştilor din Suceava demonstrează eficacitatea acestora în combaterea criminalităţii transnaţionale şi asigurarea punerii în aplicare a mandatelor internaţionale de arestare, contribuind la aducerea în faţa justiţiei a persoanelor căutate pentru comiterea unor infracţiuni grave la nivel internaţional” ni s-a precizat într-un comunicat al IPJ Suceava. (N.B.)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI