Zidit în anul 2015 pe muntele Bârnărel, Schitul „Sfântul Nectarie” veghează de la 1300 m altitudine urbea Vatra Dornei. Fiind edificat ca loc de pioasă închinare şi aducere aminte a sacrificiului ostaşilor şi martirilor neamului căzuţi la datorie aici şi pretutindeni în timpul războaielor, el are ca hram secundar Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor). Hramul în cinstea Înălţării Domnului (Ziua Eroilor), a cărei pomenire a fost joi, 25 mai a.c., s-a oficiat în mod festiv, sâmbătă 27 mai a.c., pentru ca un număr mai mare de credincioşi şi cadre militare să participe, să se roage şi să se bucure de acest luminos praznic.
Au participat la sărbătoarea hramului zeci de credincioşi care s-au adunat dis de dimineaţă la slujba religioasă oficiată de către părintele protopop Aurel Goraş, vieţuitorii Schitului Sfântul Nectarie (Protosinghel Nectarie Jacotă, egumenul aşezământului monahal, ieromonah Porfirie Monac şi părintele Arsenie Grosu), alături de sfinţiţii clerici sosiţi din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de corul condus de părintele Iulian Bârgovanu, ce a avut o prestaţie de excepţie. După săvârşirea Sfintei Liturghii, soborul de preoţi a oficiat Slujba Parastasului la crucea înaltă de 20 m, o creştinească candelă din structură metalică ridicată pe acest munte pentru eroii neamului. Atmosfera înălţătoare a fost asigurată şi aici de implicarea în slujbă a valorosului grup coral „Ecou dornean”, instruit şi dirijat de către preotul Iulian Borgovan.
În cuvântul rostit la monumentul ridicat în amintirea eroilor, părintele protopop Aurel Goraş a arătat că ,,faţa urâtă a războaielor nu trebuie să fie soluţia unor neînţelegeri între popoare şi ideologii, ci dialogul”. Înţelepte îndemnuri a transmis părintele Dumitru Mândrilă, ce a rostit cuvinte de laudă pentru Armata română, pentru jertfa soldaţilor şi a arătat că ,,în aceste timpuri grele, când nori negri se ridică peste tot în jurul nostru, poporul român trebuie să fie mai tare ca niciodată în credinţă, să îşi ridice ochii mai des spre înălţimi, pentru ca uniţi între noi şi în comuniune cu Cerul să trecem cu mult curaj, patriotism şi bărbăţie peste toate încercările. Să ne facem fiecare datoria şi să purtăm în inimi cu cinste tricolorul şi crucea, sprijinindu-ne unii pe alţii şi ajutându-ne în momente de cumpănă şi deznădejde”.
La Crucea Eroilor, garda de onoare a fost asigurată de cadrele militare şi militarii de la Batalionul 17 Vânători de Munte. Purtătorul de cuvânt al acestei formaţiuni militare a făcut un scurt istoric militar al zonei noastre ,,câmp de bătălie şi jertfe, cu mare încleştare de forţe în timpul Războiului cel Mare”. Totodată, acesta a oferit Protosinghelului Nectarie Jacotă, egumenul aşezământului monahal, un album ilustrat cu aspecte din istoricul Batalionului 17 Vânători de Munte ,,Dragoş Vodă” din Vatra Dornei, lucrare ce va ocupa de acum un loc de cinste în biblioteca mănăstirii. La final toţi cei prezenţi au primit pachete cu alimente, pregătite special pentru această zi de sărbătoare, iar apoi invitaţii au participat la o agapă frăţească.
Îndemnăm pe cei care vor citi aceste rânduri să sprijine după inima şi puterile lor această mănăstire pentru ca, prin neîncetată rugăciune, să ţinem veşnic vie flacăra credinţei şi să o transmitem aşa generaţiilor următoare. Când ridicăm privirea spre crucile ce strălucesc tainic la apus pe vârfurile munţilor, să ne aducem aminte că acest popor e ocrotit de Dumnezeu prin zestrea spirituală moştenită de la înaintaşi: statornicia în credinţă, rugăciunea, spovedania, milostenia şi împărtăşirea cu Sfintele Taine. Dumnezeu să-i odihnească pe eroii neamului care s-au jertfit pentru slava sfintei noastre biserici şi pentru apărarea ţării noastre!
Obştea Schitului „Sfântului Nectarie”, Bârnărel
Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi, de fiecare dată. Doamne ajuta!
Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi, de fiecare dată. Doamne ajuta!