Mănăstire ameninţată cu evacuarea la Kiev

> Patriarhul Rusiei denunţă un act „monstruos”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a calificat ieri drept „monstruoasă” evacuarea preconizată a călugărilor dintr-o mănăstire emblematică din Kiev, aflată sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPT), care până recent se considera ca fiind afiliată la Patriarhia Moscovei, relatează AFP.

În plin conflict cu armata Rusiei, autorităţile ucrainene au cerut săptămâna trecută ca toţi călugării care ocupă în prezent celebra Mănăstire a Peşterilor (Pecerska Lavra) din Kiev să părăsească lăcaşul până în data de 29 martie. „Ultimatumul autorităţilor de stat (ucrainene) vizând Lavra din Kiev reprezintă un act monstruos, comparabil cu persecutarea credinţei în vremuri păgâne”, a declarat patriarhul Kirill într-un mesaj video publicat de serviciul său de presă.

Fondată în secolul al XI-lea şi inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO, Lavra Pecerska din Kiev, cu deschidere spre malurile fluviului Nipru, găzduieşe călugări care fac parte din ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce se afla sub controlul Patriarhiei Moscovei înainte de război.

UPT a anunţat în luna mai anul trecut ruperea legăturilor sale cu Rusia, al cărei patriarh Kirill susţine fervent ofensiva rusă. Dar guvernul ucrainean continuă să considere că această biserică rămâne de facto dependentă de Moscova.

Ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko, anunţase vinerea trecută rezilierea contractului de închiriere care permitea bisericii să închirieze gratuit o parte din Lavra din Kiev.

Patriarhul Kirill a făcut apel la „toate eforturile posibile“ pentru a împiedica evacuarea călugărilor, ceea ce – potrivit lui – „ar duce la încălcarea drepturilor milioanelor de credincioşi ucraineni”.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: