Creştere a numărului de accidente şi decese generate de „componentele sistemului de muncă”

> Inspectorii de muncă suceveni au făcut verificări la activităţile cu riscuri psihosociale şi stres, în comerţul cu ridicata, cât şi la parchete şi pe drumurile forestiere

 Pe durata a trei luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava a fost antrenat, „cu rezultate bune”, în mai multe acţiuni stabilite prin Programul-cadru al Inspecţiei Muncii.

Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, între acestea se remarcă acţiunea pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale determinate de stresul profesional. Controalele au fost iniţiate ca urmare a creşterii numărului decedaţilor la locul de muncă, din cauze non-violente legate de riscuri psihosociale şi stres generate de componentele sistemului de muncă. O altă campanie de control a fost derulată la angajatorii cu activitatea în domeniul comerţului cu ridicata. Verificările au fost motivate de numărul mare de lucrători în domeniu, cât şi de cel ridicat al accidentaţilor în muncă. Principalele cauze ale evenimentelor sunt manipulările unor mase grele, provocând dureri de spate şi musculare; munca la temperaturi ridicate, respectiv scăzute; lovirea de mărfurile răsturnate, ca urmare a depozitării greşite; manevrarea necorespunzătoare a motostivuitoarelor; alunecări pe pardoseala umedă, precum şi statul în picioare perioade lungi. Tot ca urmare a analizării evoluţiei accidentelor de muncă înregistrate, a fost desfăşurată şi o acţiune de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere. Astfel, potrivit planurilor de control, în intervalul august-octombrie 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a organizat şi desfăşurat 136 de controale. Potrivit inspectorului-şef Romeo Butnariu, la 71 de angajatori au fost identificate 151 de neconformităţi, acestea fiind sancţionate cu 137 avertismente şi 14 amenzi însumând 87.000 de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI