Primarul  Ion Lungu: 

Primăria Suceava nu are restanţe la credite

> Mai mult, din bugetul local a fost achitată în avans rata aferentă proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” 

 Municipiul Suceava îşi plăteşte, conform graficelor, ratele şi dobânzile aferente creditelor aprobate şi contractate de autorităţile administraţiei publice locale. Ba mai mult, spune primarul Ion Lungu, obligaţiile aferente  proiectului „Suceava –Utilităţi şi mediu

la standarde europene” au fost onorate în avans. „Nu avem niciun fel de eşalonare la credite, din contra, am achitat şi în avans. Noi am achitat rata la «Utilităţi şi mediu» din banii Primăriei, chiar dacă aceasta este prinsă în bugetul de stat pe anul 2022, pentru a fi plătită de Ministerul de Finanţe, de către Guvern. În acest sens, trebuie aprobată o hotărâre de Guvern, aceasta urmând a fi dată la rectificarea bugetului de stat care va urma” a declarat şeful executivului din reşedinţa de judeţ.

De precizat este faptul că prin Legea bugetului de stat pe anul 2022, cu destinaţia amintită, pentru reşedinţa de judeţ era prevăzută alocarea a două milioane de lei, însă, ca urmare a nedisponibilizării acesteia, autorităţile administraţiei publice sucevene au fost obligate să apeleze la Fondul de rezervă. Astfel, în şedinţa deliberativului, aleşii municipali au votat luarea sumei respective din rezerva bugetară locală şi orientarea acesteia înspre achitarea ratei scadente şi dobânzii  la creditul garanţiei guvernamentale. Reamintim că, în 2002, printr-o hotărâre de guvern, Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de primării din judeţ au contractat un credit extern de 86,3 milioane de euro garantat de Ministerul de Finanţe, fondurile fiind destinate reabilitării sistemului de termoficare şi realizării conductelor de gaze naturale de înaltă presiune. În cadrul proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, municipiul Suceava a beneficiat de 10,3 milioane de euro, bani orientaţi înspre reabilitarea magistralelor de transport şi modernizarea punctelor termice. „Deci, nu avem restanţe la credite. Sigur, creditele au scadenţa lor, unele fiind contractate pe termen mediu de 5 ani sau de 10 ani” a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

În septembrie 2020, Primăria Suceava a contractat, cu BCR, un credit de 27,71 de milioane de lei, acesta fiind destinat cofinanţării proiectelor europene în derulare, cât şi pentru achitarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferentă sumei cu care urmau a fi achiziţionate autobuzele electrice. Pe 25 februarie 2016, Consiliul Local a aprobat luarea, de la CEC Bank, a unui credit în valoare de 25 de milioane de lei, bani cu care trebuia fie asigurată finanţarea lucrărilor la viitoarea Sală polivalentă a Sucevei. Deoarece obiectivul a fost preluat de CNI, aleşii locali au orientat banii înspre susţinerea financiară a altor 11 obiective de investiţii din reşedinţa de judeţ.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI