Reticenţă ca străzi din Cernăuţi să poarte numele unor personalităţi române

> Se va acorda prioritate bucovinenilor care au luptat şi au contribuit la formarea statului ucrainean independent

 Procesul de schimbare a denumirii a numeroase străzi din Cernăuţi – ca parte a procesului de derusificare – este în prezent în derulare, iar propunerile făcute de reprezentanţi ai minorităţii române ca numele unor străzi să fie ale unor personalităţi române au fost ascultate…, dar se pare că nu vor fi luate în calcul, apreciază publicista Maria Toaca după ce a participat la şedinţa Comisiei pentru toponimie, potrivit Agenţiei de presă Bucpress din Cernăuţi.

Audierile publice au avut loc la Primăria Cernăuţiului şi vizează schimbarea denumirilor a circa 50 de străzi din Cernăuţi, din cele peste 200 propuse spre a fi schimbate în procesul de derusificare a toponimiei oraşului.

Potrivit sursei citate, în data de 2 mai a.c., comunitatea românească a regiunii Cernăuţi a înaintat Comisiei pentru toponime o listă cu personalităţi româneşti. Primii în ierarhia valorilor stau Iancu Flondor, Sextil Puşcariu, Ion Nistor, Ioan Gh. Sbiera, Isidor Bodea, Eudoxiu Hurmuzachi, Traian Popovici şi alte mari personalităţi, „ale căror viaţă şi activitate au fost legate de oraşul Cernăuţi şi care au lăsat aici o importantă avere materială şi spirituală”.

La şedinţa publică, venind cu pledoarii pentru personalităţile propuse din partea comunităţii româneşti, au fost prezenţi dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, Dragoş Olaru, istoric-arhivist, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Vladimir Acatrini, istoric, preşedintele Societăţii Bibliotecarilor Bucovineni, Maria Toacă, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor Bucovineni şi a USM.

Aflăm că timpul fiind redus la câteva minute pentru fiecare vorbitor, dna Alexandrina Cernov şi Dragoş Olaru au ales să pună în lumină meritele academicienilor Sextil Puşcariu, a cărui casă încă se păstrează la Cernăuţi, şi Ioan Gh. Sbiera, medicului de elită Isidor Bodea, fondatorul spitalului regional pentru copii din Cernăuţi, pictorului George Lowendal, fondatorul Teatrului de păpuşi din oraş.

O personalitate binecunoscută şi ucrainenilor este primarul din cei mai dramatici ani de război, Traian Popovici, învrednicit să aibă un bust la Ierusalim şi titlul „Drept între popoare”.

„Argumentele noastre au fost ascultate cu respect şi notate de membrii comisiei prezenţi la şedinţă. Însă, ni s-a dat de înţeles că se va acorda prioritate bucovinenilor care au luptat şi au contribuit la formarea statului ucrainean independent. De asemenea, moderatorul şedinţei, Pavlo Katirinciuk, ne-a făcut atenţi că la schimbarea denumirilor de străzi nu se ia drept criteriu componenţa etnică a populaţiei, adică faptul că românii constituie 20%, nu înseamnă că trebuie să pretindă la o cotă corespunzătoare în acest proces.

La fel de clar am înţeles că numele lui Iancu Flondor este indezirabil, că nu există loc la Cernăuţi pentru boierul care şi-a sacrificat avutul întru prosperarea Bucovinei şi a donat terenuri de construcţie oraşului. E firească această atitudine ostilă când Iancu Flondor este cunoscut de intelectualii ucraineni doar prin prisma bolşevică şi din istoria denaturată în perioada sovietică. E regretabilă această atitudine care denotă mentalitatea din trecut. E timpul să se înţeleagă că viitorul european al Ucrainei va deveni mai aproape doar acceptând valorile noastre şi ale altor minorităţi naţionale. Cernăuţiul îşi aşteaptă faima de odinioară al unui oraş cu mai multe neamuri, unde fiecare se bucura de drepturi egale, vorbea liber în limba sa maternă şi fraterniza cu vecinul de altă etnie. Dar se pare că numai noi, românii, înţelegem acest adevăr” a precizat Maria Toacă. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI