„Ai lui Ştefan, noi oşteni”, de 12 ani promovatori ai credinţei ortodoxe şi ai tradiţiei româneşti

Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus a luat fiinţă în anul 2010, la iniţiativa profesorului Vasile Schipor şi cu binecuvântarea arhimandritului Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi stareţul Mănăstirii Putna.

Scopul grupului este acela de a promova valorile cultural-religioase din Bucovina. De la început, şi-a propus să ducă mai departe activităţile începute de vrednicul de pomenire părinte protopop Ionel Maloş, trecut la cele veşnice în anul 2004. Grupul reprezintă o cinste pentru comunitatea din Vicovu de Sus şi oferă un alt mod de trăire a credinţei ortodoxe străbune.

 „În ciuda atâtor alte tentaţii cotidiene, s-a ales folclorul, tradiţia ca mijloc de exprimare, de etalare a talentului şi creativităţii tinerilor noştri. Pentru noi, tradiţia este viaţă. Încerc să-i învăţ pe copii să descopere valorile autentice şi să le trăiască, să le transmită, să le pună în lumină. Cred cu tărie că «tradiţiile sunt amintirile sfinte ale omului de pe vremea când trăia în rai», cum spunea unul dintre sfinţii închisorilor. De-a lungul timpului, prin acest grup au trecut generaţii de tineri liceeni, care au purtat cu responsabilitate şi cu mândrie numele de «oşteni ai Măriei Sale, Ştefan cel Mare şi Sfânt». Membrii grupului au participat la diferite activităţi culturale atât în ţară, cât şi dincolo de graniţe, dând mărturie prin cânt şi prin vers despre adevăratele valori ce ne reprezintă ca neam” a menţionat prof. Vasile Schipor.

„Promovarea tradiţiilor culturale în rândul tinerilor”

Grupului vocal-tradiţional îi revine frumoasa, dar greaua misiune de a continua şi îmbogăţi tradiţia străbunilor noştri şi să păstreze nealterat tezaurul limbii şi al tradiţiilor noastre româneşti. Satele româneşti încă mai păstrează comori ale culturii populare, care leagă cu un fir roşu trecutul cu viitorul.

„Originalitatea formelor de prezentare, versuri din poezia românească, melodii şi dansuri populare specifice zonei etnofolclorice în care ne aflăm, îmbinate într-un scenariu divers dar discret, încearcă să dea personalitate acestui grup. Reprezentând cu mândrie numele localităţii Vicovu de Sus, acest grup îşi propune promovarea respectului şi interesului faţă de tradiţiile culturale în rândul tinerilor şi nu numai. Aşadar grupul este un adevărat promotor al adevăratelor valori, el nu poate fi povestit, ci trebuie văzut prin ochii acestor tineri” a adăugat coordonatorul Grupului vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni”.

În colaborare cu Mănăstirea Putna au fost lansate patru DVD-uri: „Din cetatea lui Ştefan, vă colindăm an de an” – 2016, „Dragostea de neam şi ţară” – 2018, „Destin bucovinean. Masacrul de la Fântâna Albă” – 2019, „Graiul neamului” – 2021.

În vara aceasta, pe 2 iulie, va fi lansat al cincilea DVD, intitulat „Închinare Slăvitului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Acesta este dedicat împlinirii a 30 ani de la canonizarea Sfântului Voievod Ştefan.

Din anul 2010, până în prezent, au călcat pragul grupului peste 700 de tineri, fiecare dintre ei promovând iubirea pentru tradiţie, cultură, dar şi credinţa şi dragostea pentru Dumnezeu.

„Acum, majoritatea sunt studenţi sau şi-au întemeiat o familie. Cu toţii îşi amintesc cu drag de experienţele din cadrul grupului, care i-au format şi i-au clădit spiritual, care le-au cultivat valorile şi talentele şi i-au ajutat să devină adevăraţi pioni ai societăţii. Tinerii care fac parte din familia oştenilor îmbrăţişează valorile la nivel general, nu doar prin cântec, ci prin trăire şi simţire, aceştia învaţând să facă din tradiţie, cultură, spiritualitate, din valorile şi virtuţile creştine un stil de viaţă pe care să-l cultive într-un mod bine plăcut lui Dumnezeu” s-a exprimat prof. Vasile Schipor.

În cei 12 de ani de existenţă, Grupul vocal-tradiţional „Ai lui Ştefan, noi oşteni” a avut o rodnică activitate atât în ţară (concerte la Ateneul Român, la Patriarhia Româna, la TVR, la Parlamentul României şi la Catedrala Mitropolitană din Iaşi), cât şi în diaspora (Italia, Austria, Bucovina de Nord, Moldova şi Germania). Acesta are o deosebită colaborare cu Trinitas TV, cu TVR, dar şi cu televiziunile locale din Suceava. De asemenea, există o colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

„Emoţiile de la fiecare prestaţie a noastră nu se vor uita niciodată”

Tinerii care au făcut parte din acest grup îşi amintesc cu emoţie de clipele deosebite petrecute împreună în cadrul repetiţiilor şi la evenimentele unde au prezentat momentele cultural-artistice.

„În mijlocul acestei familii am dobândit cele mai frumoase amintiri, trăiri şi experienţe. Ceea ce sunt astăzi se datorează atât acestui grup, cât şi profesorului Vasile Schipor. Toate trăirile şi-au pus amprenta în şlefuirea şi formarea mea ca om. Acum mă uit în urmă şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a rânduit să fiu în sânul acestei familii. Emoţiile de la fiecare prestaţie a noastră nu se vor uita niciodată, deoarece fiecare loc are povestea şi lecţia sa de dăruit. Am învăţat că oamenii simpli pot dărui şi sensibiliza mai mult decât ar crede şi că noi toţi suntem creionul din mâna lui Dumnezeu, cu care aşterne în cartea sufletului fiecărui om care ne ascultă cântând, bucurie, dragoste şi emoţie. Am trecut împreună prin momente frumoase şi încercări, dar cel mai important este că am rămas uniţi indiferent de situaţie, acest lucru fiind cea mai bună şi frumoasă definiţie a cuvântului «familie». Am învăţat să dăruim, cei mai mari celor mici, ca de la un frate mai mare, la un frate mai mic, pentru a lăsa moştenire ceva ce, până la urmă, a fost primit de către fiecare dintre noi la un moment dat. Un an mă desparte de plecarea mea din acest grup. Cu sufletul voi rămâne veşnic în acest grup. Totodată nădăjduiesc în continuare să-mi îndeplinesc datoria aşa cum se cuvine, ca soră mai mare, şi să plec cu inima împăcată, conştientizând că în urma mea vor rămâne tineri de valoare care vor dărui la rândul lor poate mai mult decât am reuşit eu să dăruiesc şi care veşnic vor fi cu gândul la Hristos.” (Maria Bodale)

„Nu voi uita niciodată emoţia, fericirea, împlinirea pe care am trăit-o în cadrul grupului”

„Când mă gândesc la familia oştenilor mă încearcă un amalgam de gânduri şi de sentimente cărora, oricât de mult m-aş strădui să le dau formă prin cuvinte, ar fi în zadar. De ce? Pentru că nu poţi defini în cuvinte un loc în care trăieşti cele mai frumoase şi complexe experienţe din viaţa ta, nu poţi descrie fericirea şi împlinirea pe care o trăieşti ca membru al acestui grup care uşor, uşor devine parte din tine, te completează şi zilnic te formează şi te perfecţionează ca fiinţă. Nu poţi defini cuvântul «acasă» şi mai mult decât atât, nu poţi descrie în cuvinte ce simţi când te gândeşti la familie. Grupul vocal-tradiţional a devenit pentru mine o adevărată familie, un mediu în care am crescut spiritual, m-am format şi mă formez zilnic, un loc în care am clădit cele mai frumoase prietenii şi m-am înconjurat de oameni simpli dar valoroşi. În mijlocul familiei oştenilor m-am format, mi-am clădit principiile şi valorile după care îmi ghidez existenţa, am plâns, am râs, am trăit intens, am învăţat ce înseamnă să faci cu adevărat parte dintr-un întreg. Avându-L pe Dumnezeu în inimă şi-n gând, nimic nu pare imposibil. Am învăţat aici cum e să împărtăşeşti cu cineva cele mai frumoase, emoţionante şi puternice trăiri, am învăţat că împreună suntem capabili să sensibilizăm şi să transmitem prin cânt, prin vorbă, prin simplitate mai mult decât credem, că putem oferi o fărâmă de «acasă» celor aflaţi departe, am redescoperit o nouă definiţie a cuvântului «unitate» şi am învăţat că noi, oamenii, suntem cel mai frumos mod prin care Dumnezeu schimbă vieţile altora. Nu voi uita niciodată emoţia, fericirea, împlinirea pe care am trăit-o în cadrul grupului, nu voi uita trăirile intense pe care le-am simţit aici, nu voi uita emoţiile din spatele fiecărei prestaţii şi fără doar şi poate nu voi uita experienţele şi provocările peste care am trecut împreună, ca o familie. Aceste provocări ne-au unit şi mai mult şi ne-au învăţat că nimic nu poate să doboare ceea ce este făcut cu credinţă, cu devotare şi cu dragoste pentru Dumnezeu. Sunt recunoscătoare pentru tot ce am trăit şi am învăţat aici. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a oferit bucuria de a face parte din acest mic univers salvator în mijlocul căruia m-am format şi am devenit cu adevărat eu.” (Ioana Puha)

CONSTANTIN CIOFU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: