Preşedintele ASFOR, Ciprian Muscă:

Accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil, dacă politica forestieră nu va fi coerentă

Domeniul forestier are nevoie de o politică forestieră coerentă, similară celei din agricultură, care să ne permită o alocare financiară bazată pe direcţii de dezvoltare, altfel ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil, a atras atenţia preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, în cadrul Adunării Generale de Vară a Organizaţiei Europene a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS), organizată recent în oraşul suedez Skelleftea, potrivit AGERPRES.

„În domeniul forestier trebuie să avem o politică forestieră coerentă, similară celei din agricultură, care să ne permită o alocare financiară bazată pe direcţii de dezvoltare. Altfel, ne vom dezvolta haotic, iar accesul la resursa de lemn va fi tot mai dificil. În ceea ce priveşte dezvoltarea bioenergiei, există un consens general că biomasa solidă este o sursă importantă de combustibil verde intern în multe ţări şi nu există alternativă pe termen scurt. În ultimii doi ani, atenţia acordată pădurilor şi utilizării pădurilor a crescut în diferite domenii ale politicii europene şi internaţionale, în special în ceea ce priveşte atingerea neutralităţii climatice şi dezvoltarea dura-bilă. Prin Pactul ecologic european (Green Deal), UE se angajează să elimine sau să compenseze emisiile sale de gaze cu efect de seră până în 2050 şi acordă pădurilor europene şi utilizării lemnului un rol central în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii. Deşi există o mare şansă ca impactul unor elemente din legislaţia UE referitoare la păduri să afecteze negativ aprovizionarea cu materii prime, este de aşteptat ca alte iniţiative industriale europene recente să aibă un impact pozitiv în recunoaşterea şi îmbunătăţirea în continuare a utilizării lemnului ca material durabil” a afirmat Ciprian Muscă.

La rândul său, Herbert Jobstl, preşedintele EOS, a punctat faptul că există semne de încetinire pe pieţele de produse secundare, pe fondul creşterii inflaţiei.

Conform ASFOR, membrii EOS s-au declarat de acord că, deşi cererea de produse din lemn este solidă şi lemnul are o recunoaştere din ce în ce mai mare în rândul consumatorilor, provocările sunt multiple.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: