Fantezie 

RĂSPUNSURI DIN TRECUT

Ceva ciudat se petrece în Bucovina când moare un om. Pe lângă obiceiurile de înmormântare cunoscute, datini frumoase şi pline de durere şi resemnare pentru cel plecat, apare şi o datină arhaică. 

Se numeşte Baba şi Moşul, Buvna, Cămila, Ciuştea, Cleapşa, Cocostârcul, Craiul, Ineluş, Lefă, Manzulica, Mărul, Moara, Ridicata, Sticla din grindă sau Ţuşca. Este un obicei al tinerilor, un dat al tinereţii de a glumi, de a transforma în joc, de a însenina plecarea sufletului celui mort dintre cei vii. Sunt numite jocuri de priveghi – un fel de a râde şi de a înşela moartea, de a uşura durerea celor care priveghează, dar şi durerea sufletului care se desparte de cei dragi şi porneşte spre lumea de dincolo.

Jocul şi moartea n-au fost niciodată asociate, nici râsul şi gluma cu moartea; poate doar la dacii despre care se spunea că plâng la naşterea unui copil şi râd la plecarea dintre cei vii a unuia din ei.

Jocurile de priveghi fac parte dintre acele viziuni arhaice despre moarte, arhaice ca şi Mioriţa, arhaice ca şi existenţa podului de care trece sufletul celui mort în drumul lui spre altă lume.

Aceleaşi tradiţii străvechi le găsim şi în tradiţia „răvaşului de boală” pe care îl poartă asupra lui cel bolnav: într-un oval o cruce cu numele drept al bolnavului şi, scris invers, ca în oglindă (cum „citesc” moartea şi boala – oglinda trebuie acoperită în vremuri de boală şi moarte) – un text ritual de alungare a durerii şi bolii.

Pentru Eminescu, în „Făt-Frumos din lacrimă”, capodopera prozei sale, sufletul celor morţi se ridică, pe scară de raze, la lună; Făt-Frumos, murind, se transformă în izvor.

Este undeva, în adâncul istoriei româneşti, din care nu rămân decât obiceiurile, basmele şi baladele, un strat vechi de mituri, un fel de a privi viaţa şi moartea pe care cu greu îl înţelegem.

Apa moartă şi apa vie, renaşterea într-o stea din cer sunt răspunsuri ultime, care ne vin din legende şi din trecut.

NIADI CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: