Revărsare de lumină şi har la Mănăstirea Dragomirna

La împlinirea a 420 de ani de la întemeierea Mănăstirii Dragomirna, biserica schitului, cunoscută şi ca Dragomirna mică, aflată în cimitirul aşezământului monahal, a îmbrăcat în Duminica a treia după Paşti, 8 mai 2022, veşmântul resfinţirii. Aşezată sub ocrotirea Dreptului Enoh, a Sfântului Proroc Ilie şi a Sfântului Ioan Teologul, hram nemaiîntâlnit pe meleagurile noastre, locaşul a fost ctitorit în anul 1602 de Luca Stroici, mare logofăt, de fratele său Simeon Stroici, mare vistier, şi de Anastasie Crimca, arhiereu, om de cultură, iubitor de artă şi de neam.

Slujba prilejuită şi de împlinirea a 250 de ani de la aşezarea iconostasului actual de către Sfântul Paisie în 1772 a fost săvârşită, în Duminica Mironosiţelor, de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ierarhul a pecetluit Masa Sfântului Altar şi a binecuvântat interiorul şi exteriorul bisericii prin stropire cu apă sfinţită şi prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul şi Marele Mir.

În prezenţa a numeroşi credincioşi, evenimentul a continuat cu Sfânta Liturghie arhierească, în incinta ansamblului monastic, lângă biserica mare, pe un podium special amenajat. Din soborul slujitor a făcut parte şi protos. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, şi arhim. Serafim Grigoraş, stareţ al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a făcut referire la bucuria acestui ceas de sărbătoare pentru Cetatea Dragomirnei – resfinţirea bisericii din cimitir, loc de care se leagă începutul vieţii monahale de aici. Totodată, ierarhul a evocat momentul în care femeilor care purtau mir de bună mireasmă pentru Mântuitorul Iisus Hristos li s-a descoperit taina Învierii, demonstrându-se astfel că Dumnezeu se arată tuturor celor care Îl caută cu credinţă, dăruindu-le putere în înfruntarea neputinţelor. „Chipul acesta binecuvântat al femeilor mironosiţe, al acelor femei care, în chip tăcut, L-au însoţit pe Domnul Hristos în cei 3 ani şi jumătate ai vieţuirii Lui pe pământ cu cele de trebuinţă pentru o obşte care era acolo: Domnul Hristos, apostolii. (…) (Femeile mironosiţe) sunt pentru noi icoană şi model şi Domnul a vrut să arate că răsplăteşte credinţa acestor femei, o credinţă însoţită de curăţia inimii şi de simplitatea gândului. (…) Când Domnul Hristos S-a arătat femeilor mironosiţe şi când biserica ne pune nouă în faţă această duminică, se vrea a ni se transmite şi următorul lucru: că Dumnezeu se descoperă întru neputinţa omului. Nu dispreţuieşte neputinţa omului, ci din contră, întăreşte această neputinţă, o împuterniceşte. Aşa cum femeilor mironosiţe le-a sporit curajul, le-a dat putere, le-a dat tărie. Aşa face Dumnezeu dintotdeauna. (…) Să nu deznădăjduim, că puternic este Dumnezeu, El este centrul, El este Cel înspre care ne îndreptăm ochii inimii noastre, credinţa noastră. (…) Dumnezeu lucrează prin noi când vede ce a văzut la femeile mironosiţe: credinţă, atâta câtă este. (…) Cu această credinţă şi cu această nădejde pe care ne-o punem în Dumnezeu mergem mai departe fiecare dintre noi. Cu smerenia inimii, dar cu credinţă puternică în Dumnezeu. (…) Chipul femeilor mironosiţe să ne îndemne a ne spori credinţa în Dumnezeu, întru simplitate, întru curăţie şi să ne facă să nu deznădăjduim atunci când vedem nu puţine, ci multe, foarte multe neputinţe ale sufletului prin patimi şi păcate ale vieţuirii noastre ca purtători de trup neputincios.”

La evenimentul desfăşurat cu binecuvântarea Înalt-preasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai oficialităţilor locale, între care domnul Radu Constantin Reziuc, primarul comunei Mitocul Dragomirnei. Iar pentru ca bucuria duhovnicească să fie desăvârşită, răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Crinii arinii” al Mănăstirii Dragomirna.

După săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, arhim. Serafim Grigoraş a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „Sfintele Femei Mironosiţe împreună cu Maica Domnului sunt rugătoare pentru femeile creştine”.

La final, stareţa Mănăstirii Dragomirna, stavrofora Maria Magdalena Gherghina, a adus mulţumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru slujirea arhierească, dar şi tuturor celor prezenţi pentru împreuna rugăciune.

Lăcaşul iubit al vlădicii Anastasie Crimca, Mănăstirea Dragomirna se bucură în aceste zile de o serie de evenimente cu adevărat deosebite. În perioada 7-9 mai 2022, aşezământul monahal a fost gazda Simpozionului internaţional „Moştenirea paisiană în spiritualitatea, arta şi cultura contemporană. Anastasie Crimca, ctitor al primului spital din Moldova, la Suceava”.

În contextul declarării anului 2022 de Patriarhia Română ca An omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului şi An comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama şi Paisie de la Neamţ, simpozionul, dedicat personalităţilor care au marcat istoria Mănăstirii Dragomirna, Paisie Velicicovschi (Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ), stareţ al aşezământului monahal în perioada 1763-1775, şi Anastasie Crimca, şi-a pro-pus să aducă în atenţie viaţa şi opera celor care au făcut ca Dragomirna să rămână peste veacuri locul binecuvântat cu pace, lumină, rugăciune şi bucurie.

Începând cu ora 19:00, în paraclisul mănăstirii, închinat praznicului „Naşterea Maicii Domnului”, a fost săvârşită slujba Privegherii în cinstea Sfântului Paisie, pomenit de Biserica Ortodoxă Română la data de 15 noiembrie.

Potrivit pisaniei aşezate deasupra uşii de intrare în Dragomirna Mică, aşa cum mai este cunoscută biserica resfinţită astăzi, cei care au ctitorit-o au fost mitropolitul Anastasie Crimca şi fraţii Luca şi Simion Stroici. „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, care se cinsteşte în Sfânta Treime, unui Dumnezeu şi Precuratei lui Maici şi Dreptului Enoh şi Sfântului Proroc Ilie şi Sfântului Ioan Teologul, au zidit această biserică smeriţii robi şi închinătorii Sfintei Treimi: kir Anastasie Crimcovici, fost episcop de Rădăuţi şi pan Lupul Stroici, marele logofăt şi fratele lui, pan Simion, mare vistiernic, în anul 1602, iulie 27”.

Dacă la început în bisericuţă se săvârşea constant serviciul religios, după zidirea bisericii mari cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” locaşul de cult a devenit bolniţă, la dorinţa mitropolitului Anastasie Crimca.

În ciuda dimensiunilor reduse, având numai naos şi Sfântul Altar, biserica zidită din piatră se bucură de o arhitectură deosebită, însă păstrează aspectul de navă al bisericilor moldoveneşti. În ceea ce priveşte pictura, în perioada 2017-2019 locaşul de cult a beneficiat de lucrări de restaurare în urma cărora s-au descoperit urme de frescă atât în interior, cât şi în exterior, dar care din cauza intemperiilor nu s-au păstrat, în prezent regăsindu-se în incintă un iconostas din secolul al XVIII-lea.

Referitor la cimitirul în centrul căruia se află biserica închinată celor trei sfinţi neadormiţi, în ultimele patru secole aici şi-au găsit locul de veci obştile care s-au nevoit în Mănăstirea Dragomirna.

Singura ctitorie a lui Anastasie Crimca reprezentată în manuscrisele miniate realizate în cadrul Şcolii de miniatură de la Dragomirna, biserica schitului este numită „loc de însănătoşire a sufletului şi a trupului”, conform unor izvoare istorice scrise din secolul al XVIII-lea.

Şi astăzi Mănăstirea Dragomirna, rod al dragostei Preamilostivului Dumnezeu şi al rugăciunilor celor care au iubit acest loc, monahi, monahii şi credincioşi, aduce pace, bucurie şi împlinire celor care ajung să treacă pragul acestei ctitorii care împlineşte 420 de ani de aleasă lucrare duhovnicească.

Luni, 9 mai, au avut loc lucrările Simpozionului Internaţional „Moştenirea paisiană în spiritualitatea, arta şi cultura contemporană. Anastasie Crimca, ctitor al primului spital din Moldova, la Suceava”.

Sesiunea de comunicări ştiinţifice a avut ca invitaţi experţi din domeniul teologiei, istoriei, filologiei şi nu numai.

Finalul întâlnirii a fost marcat de lansarea broşurii „Cimitirul Mănăstirii Dragomirna – la patru secole de existenţă”, ediţie îngrijită de obştea Mănăstirii Dragomirna, una dintre cele mai recente apariţii ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Simpozionul s-a încheiat cu o vizită ghidată în Cetatea Dragomirnei, intitulată „Pe urmele Sfântului Paisie”. (IRINA URSACHI, ArhiepiscopiaSucevei.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: