Caravana Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria ajunge la Putna, Rădăuţi şi Suceava

La 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, proiectul cultural-educativ „Centenarul Încoronării”, iniţiat la Iaşi, ajunge şi în Bucovina, în perioada 13-15 mai a.c.

Caravana „Centenarul Încoronării” porneşte pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), pentru a oferi o lecţie de istorie elevilor, prin filme româneşti şi discuţii cu istorici, profesori, cinefili şi oameni de cultură.

Proiectul este organizat de Asociaţia Artis, alături de Primăria Municipiului Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

Sâmbătă, 14 mai, de la ora 10.00, la Casa de Cultură „Ştefan cel Mare” Putna este programată proiecţia filmului „Ora Regelui: 100 de ani de la Conferinţa de Pace de la Paris” (realizator Camelia Csiki), în prezenţa istoricului Adrian Cioroianu.

14 mai, ora 14:00, la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, proiecţia filmului „Memorialul durerii – Regele Ferdinand I – Întregitorul de ţară” (realizator Lucia Hossu Longin), în prezenţa istoricului Adrian Cioroianu.

15 mai, ora 12:00 la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, proiecţia filmului „Români care au schimbat lumea – Regina Maria” (realizator Camelia Csiki), în prezenţa politologului Daniel Şandru.

Intrarea este liberă.

Organizatorii ne-au precizat că evenimentele se vor desfăşura în prezenţa ambasadorilor caravanei „Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria”, Adrian Cioroianu, Nicolae Pepene şi Daniel Şandru, alături de invitaţi din zonă, care vor prezenta parcursul istoric al regalităţii în România.

Pe toată perioada evenimentelor, publicul va putea admira expoziţia de fotografie „1922. Anul Încoronării” (curator Nicolae Pepene), care prezintă momente-cheie de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: