Un transport avizat pentru cherestea de plop a fost înlocuit cu cherestea de răşinoase

Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 1 Vadu Moldovei şi angajaţi ai Gărzii Forestiere Suceava, care aveau informaţii cu privire la transporturi ilegale de materiale lemnoase pe drumurile publice, au oprit în trafic, săptămâna trecută, un transport de materiale lemnoase care se deplasa dinspre Cornu Luncii spre Vadu Moldovei.

Potrivit inspectorului-şef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Găşpărel, la verificarea încărcăturii de materiale lemnoase s-a constatat că parte din sortimentaţia de cherestea transportată diferă de cea înscrisă în documentele de provenienţă şi transport care însoţeau autovehiculul.

În urma inventarierii efectuate de delegaţii Gărzii Forestiere Suceava a întregii cantităţi de materiale lemnoase, s-a constatat că volumul transportat însuma 54,78 mc de cherestea de esenţă răşinoase, pe când în avizul de însoţire era consemnat un volum de 36,98 mc cherestea răşinoase şi de 15,02 mc cherestea din specia plop.

Întrucât cantitatea suplimentară de cherestea de răşinoase identificată la transport era 17,8 mc, în cauză s-a constatat că au fost încălcate prevederile legale cu privire la „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”. Fapta constituie infracţiune şi este sancţionată cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase ce fac obiectul transportului.

Tot potrivit legii „sunt supuse confiscării mijloacele de transport, materialele lemnoase şi orice alte bunuri care au fost folosite, în orice mod, sau destinate sau a fi folosite la săvârşirea infracţiunii”.

În acest sens a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii privind „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”.

Cantitatea de material lemnos de 17,80 mc cherestea esenţă răşinoase, având o valoarea totală de 15486 lei, a fost confiscată şi predată în custodie Ocolului Silvic Fălticeni, iar autoutilitara folosită la săvârşirea infracţiunii, în valoare de peste 35.000 de euro, a fost indisponibilizată.

În acest caz se continuă verificările cu privire la provenienţa şi trasabilitatea materialului lemnos.

„Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale” a menţionat Mihai Găşpărel. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI