Urături, jocul urşilor, jocul căiuţilor, malanca şi un spectacol special al Ansamblului „Ciprian Porumbescu”...

„Obiceiuri de Anul Nou” în centrul Sucevei

Numeroase persoane au asistat, vineri, în zona centrală a Sucevei, la Festivalul Internaţional „Obiceiuri de Anul Nou” organizat de Consiliul Judeţean Suceava în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”.

Pentru a respecta măsurile de protecţie sanitară, în acest an, festivalul s-a desfăşurat timp de mai puţin de trei ore pe esplanada Casei Culturii şi în zona adiacentă, formaţiile de urători şi Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” prezentând momentele în faţa spectatorilor atât în zona esplanadei, cât şi pe spaţiul pietonal.

Astfel, au fost prezentate jocul căiuţilor, malanca, jocul urşilor, jocul caprei, dar şi urături ale unor cete din Şcheia, Stroieşti, Hânţeşti, Boroaia, Mălini, Udeşti, Zvoriştea şi Dolheştii Mici. În final a fost susţinut un program special al Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”.

Spectatorii au urmărit manifestarea atât din zona Târgului de Crăciun, cu un pahar de vin fiert în mână, cât şi din zona esplanadei, dar au şi filmat şi fotografiat, cu telefoanele mobile, prezentările făcute de cetele de urători pe pietonalul din zona centrală.

Spectacolul s-a mutat apoi în zona Cetăţii de Scaun şi a Muzeului Satului, de unde s-au efectuat transmisiuni online, cu participarea unor grupuri din Ucraina şi din Republica Moldova.

Anunţând evenimentele de sfârşit de an de la Suceava, vicepreşedintele Consiliului judeţean Niculai Barbă declarase: „Tradiţiile continuă, dar cu o preocupare majoră pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară din pandemie”.

Astfel, autorităţile judeţene au găsit o soluţie inedită pentru a organiza, în ultima zi a anului, în municipiul Suceava, respectând restricţiile impuse de pandemie, un spectacol de datini şi obiceiuri de Anul Nou.

Între orele 11 şi 13 au fost prezentate jocul căiuţilor, malanca, jocul urşilor, jocul caprei de formaţii din Şcheia, Stroieşti, Hânţeşti, dar şi Boroaia, Mălini, Udeşti, Zvoriştea şi Dolheştii Mici, iar, în final, un program special al Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”.

„Tradiţiile continuă, dar cu o preocupare majoră pentru respectarea măsurilor de protecţie sanitară din pandemie” a declarat, miercuri, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Niculai Barbă, care are în atribuţii şi activitatea culturală a judeţului.

Pentru pregătirea evenimentului din 31 decembrie s-a desfăşurat, miercuri, o şedinţă tehnică, la care, pe lângă coordonatorul manifestării, Călin Brăteanu, au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Jandarmeriei şi ISU, astfel stabilindu-se principalele aspecte ale desfăşurării acestei manifestări.

Spectacolul care va marca trecerea în noul an a fost inclus în cadrul programului „Crăciun în Bucovina”.

„S-a discutat să organizăm evenimentele, astfel încât să fie respectate toate restricţiile” a precizat Niculai Barbă.

El a spus că, la fel ca în decursul întregului an s-au pregătit evenimentele „ca şi cum nu ar fi pandemie”, înainte de desfăşurarea manifestărilor, acestea au fost adaptate la condiţiile impuse de situaţia pandemică.

Astfel, pentru data de 31 decembrie, spectacolul a fost prezentat de opt formaţii şi de Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”. Pentru a nu se crea aglomeraţie, s-a convenit ca formaţiile să prezinte programele lor sub forma unor ateliere, acestea fiind desfăşurate pe întreaga esplanadă şi pe „pietonalul” spre Biserica Sf. Dumitru.

„Grupurile respective îşi vor prezenta programele lor în zona esplanadei, dar vor fi desfăşurate pe întreaga lungime a esplanadei, astfel încât spectatorii vor putea să vadă programele acestor grupuri care vor avea o prezentare repetitivă a programului. Succesiv, aceste formaţii vor susţine programul şi pe platoul din faţa Casei de Cultură” a explicat vicepreşedintele CJ Suceava, menţionând că formaţiile urma să fie dispersate, spre a nu e crea aglomerări într-un anumit loc.

Niculai Barbă a precizat că, pentru a nu se crea aglomeraţie, s-a ales data de 31 ianuarie pentru aceste programe specifice trecerii în noul an care s-au derulat în municipiul Suceava, dar şi în alte multe localităţi din judeţ, aşa încât ele să poată fi vizionate şi de turişti. (N.B.)

Un comentariu

  1. Ma…eu pe aia care se imbraca in haine de muiere si topaie ca ‘baba’ ii inteleg. Pe aia care insa pun blana animalelor in spate si pe aia care se dau capre, mai putin. Este un spectacol al lipsei de logica si mintii mici perpetuat din vremuri ancestrale de catre populatii salbatice. Dar tine la multime si asta se cheama traditie.
    Traditia bat -o vina tine plaiul in loc si impinge Romania educate peste granita. 😂

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI