Suceava aşteaptă „decontarea” a nouă cereri de plată pentru proiecte cu finanţare europeană de un milion de euro

>„Lucrurile merg destul de greu, sunt foarte multe solicitări de rambursare” declară primarul Lungu, potrivit căruia banii în contul dezvoltării municipiului vor veni până la sfârşitul anului >Faţă de anii anteriori, când Primăria încheia exerciţiul bugetar cu datorii de 30 de milioane de lei, în 2021 obligaţiile scadente şi neachitate la termen sunt de numai 12 milioane de lei

 Primăria municipiului Suceava are un grad redus de execuţie a bugetului pe partea dezvoltare, veniturile aferente nefiind cele aşteptate. Primarul Ion Lungu recunoaşte aceasta, însă arată că, dacă în ceea ce priveşte investiţiile coordonate local, lucrurile stau relativ bine, aceeaşi afirmaţie nu poate fi făcută şi în legătură cu intrările de la „centru”, în contul proiectelor europene. Astfel, dacă pe 8 decembrie, la secţiunea privind funcţionarea administraţiei execuţia era de 68,09%, la secţiunea de dezvoltare, cea incluzând investiţiile, la data amintită se ajunsese la un nivel de doar 27,87%. „La dezvoltare, nu avem probleme noi, Primăria. Cu investiţiile pe care le coordonăm suntem cu plăţile la zi” arată edilul-şef. Potrivit lui Lungu, autorităţile locale sucevene au înaintate 9 cereri de rambursare aferente investiţiilor cu finanţare europeană nerambursabile. Valoarea decontărilor se ridică la aproximativ un milion de euro, existând premise ca plăţile să fie onorate până la încheierea actualului exerciţiu bugetar. „Lucrurile merg destul de greu, sunt foarte multe solicitări de plată, foarte multe cereri de rambursare de la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, la Ministerul Dezvoltării. Mi-au spus, de acolo, că nu pot face faţă la câte cereri de plată au. Deci, cu siguranţă, va mai creşte gradul de execuţie, până la sfârşitul acestui an” a subliniat şeful municipalităţii sucevene. Cu toate acestea, la nivel general, execuţia bugetului municipiului Suceava este apreciată drept una „bună”, iar dacă în 2020 a fost de circa 60%, în acest an se va ajunge „undeva la 65%”. În valoare absolută, veniturile totale de peste 329 de milioane de lei sunt „cele mai mari de după Revoluţie”. În ceea ce priveşte veniturile proprii, faţă de 2019, considerat „un an normal”, acestea au crescut cu aproape 7 milioane de euro. În comparaţie cu 2020, an afectat de problemele cauzate de pandemia de Covid-19, în 2021 veniturile proprii sunt mai mari cu aproximativ 5 milioane de euro. Pe deasupra, de remarcat este faptul că, faţă de anii anteriori, când Primăria încheia exerciţiul bugetar cu debitele restante în jur de 30 de milioane de lei, în 2021 obligaţiile neachitate la termenele scadente depăşesc 12 milioane de lei. „Este o execuţie cel puţin satisfăcătoare, iar pe această strategie de buget am înregistrat lucruri bune şi în 2021. Sunt lucruri bune, inclusiv la investiţii, unde, până la sfârşitul anului, mai avem de încasat un milion de euro pe partea de dezvoltare, din proiecte europene, dar, probabil, şi din alte surse” a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: