ÎPS Calinic:

Vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut. 30 de ani au fost de ajuns !

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a decis să răspundă mai multor persoane care i-au trimis întrebări incomode despre diverse chestiuni pe care le consideră nerezolvate în cadrul eparhiei şi a conchis că „vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut”.

Astfel, ÎPS Calinic a fost apostrofat că are un motto foarte precis în viaţă: „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!” şi că nu s-a grăbit să evalueze personalul administrativ din eparhie şi că nici fostul episcop, ÎPS Pimen, nu se grăbea să o facă, deşi i se aduceau la cunoştinţă anumite aspecte, dar că acest lucru a fost făcut de PF Daniel, presa locală şi unii politicieni.

„Dvs. chiar nu aţi înţeles că bucovinenii (preoţi şi mireni) nu mai vor să fie îngenuncheate dreptatea şi adevărul?” a fost întrebat ÎPS Calinic.

Alegerea unui episcop este lucrarea Sfântului Duh

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor i-a răspuns acestuia că alegerea unui episcop nu este o lucrare a „primarilor” sau a oamenilor politici şi nici a comunităţilor, ci a Sfântului Duh prin membrii Sfântului Sinod, ceea ce înseamnă că motto enunţat: „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!” nu se justifică în cazul său.

„Când acuzaţi, ar fi bine să aveţi şi dovezi. Personal, vă aştept cu astfel de dovezi şi vă asigur că, dacă acestea pot fi probate, voi lua măsurile ce se impun în aceeaşi zi. Până atunci, îmi pare rău, dar nu pot destabiliza activitatea eparhiei fiindcă dumneavoastră nu vă este dragă respectiva persoană” a adăugat ierarhul.

În ceea ce priveşte persoanele pe care le-ar fi găsit în cadrul administraţiei arhiepiscopiei în 26 iulie, dacă nu ar fi intervenit PF Daniel, chiar nu l-ar fi interesat, pentru că „este cu adevărat o artă să faci din oamenii răi buni” şi că el crede în convertirea oamenilor.

„Conchid prin a vă asigura că, în Arhiepiscopie, de pe 26 iulie 2020, «dreptatea şi adevărul» despre care faceţi vorbire sunt la ele acasă. Cu puţin efort, le-aţi şi putea vedea!” a răspuns ÎPS Calinic.

Un alt credincios, cadru didactic, îi transmite ÎPS Calinic că nu se miră de faptul că a crescut numărul de neoprotestanţi în judeţ ţinând cont că sunt consilieri arhiepiscopali cu grave carenţe. „Ca profesor, am alte competenţe şi la noi se spune: «Treaba popii cu cădelniţa!». Unul din preaiubiţii Dvs. consilieri îmi este foarte bine cunoscut! Trebuia să-mi fie cumnat, dar Dumnezeu a ferit-o pe sora mea, astăzi un reputat medic, de o astfel de primejdie! Dacă astfel de caractere fac parte din elita clericală a românilor, nu mă mir de faptul că numărul credincioşilor neoprotestanţi a crescut în judeţul Suceava cu 17% faţă de 2019! Fiţi sigur, Înaltpreasfinţia Voastră, că unele întrebări Vi le voi adresa public, cu ocazia slujbelor la care veţi fi prezent în zona noastră” a scris acesta.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor îi răspunde însă că procentul despre care face vorbire privind neoprotestanţii, situaţia din teren, centralizată de misionarii Arhiepiscopiei, arată o altă cifră, plină de nădejde pentru Biserică şi că nu are motive să se îndoiască de veridicitatea cifrelor prezentate.

„Ca profesor, bănuiesc că ştiţi că de-a lungul timpului «treaba popii nu a fost doar cu cădelniţa!»”, ci, preotul a avut un rol foarte importat în formarea şi desăvârşirea culturii acestui popor. Cât despre ameninţarea cu întrebările dumneavoastră puse în public, nu am nicio frică; chiar le aştept şi voi răspunde, desigur, dacă sunt în limitele bunei cuviinţe” a mai adăugat ÎPS Calinic.

Un alt credicios îi transmite Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor că a observat că este foarte deranjat de întrebările incomode şi că a trecut la practici de bullying, intimidare şi presiuni psihologice care sunt ofensatoare şi abuzive.

„Poporul drept-credincios nu face altceva decât să semnalizeze lucruri care nu fac cinste Bisericii lui Hristos”, scrie acesta, care spune că a fost «burduşit» Centrul Eparhial cu angajaţi, deşi toate instituţiile din România se luptă pentru un aparat administrativ cât mai suplu – calitate, nu cantitate şi se întreabă cu cât a crescut fondul de salarii de când ÎPS Calinic a venit în funcţie.

„«Graşii» se suie în spatele celor «slabi» sau mai bine spus pe «banul văduvei». Declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă între viaţă şi moarte, pentru economie – deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii” a explicat acesta.

Petentul continuă în acelaşi stil şi îl întreabă pe arhiepiscop ce a modificat în bine de când a fost ales în funcţie:

„După cum bine ştiţi, majoritatea parohiilor «trăiesc» din banii pensionarilor, cum bine spunea şi Arhiepiscopul Pimen, «preoţii din parohiile sub 250 de familii sunt la limita supravieţuirii»; ar putea fi încadraţi oricând în categoria persoanelor asistate social. Mai mult decât atât, numărul de copii (români) născuţi în străinătate a depăşit numărul de copii născuţi în România. Aţi spus că vreţi biserici curate, slujbe frumoase, cimitire îngrijite etc. Într-o biserică, pe lângă preot este nevoie de un cântăreţ şi un îngrijitor, aceştia au nevoie de o sursă de venit (mulţumitoare cât de cât), de unde bani? Nici după un an de zile (conform statutului Bisericii Ortodoxe Române) nu aţi eliminat din biserici soacrele, soţiile, mamele, nepoatele etc. care încasează ilegal salarii de la stat (acestea neîndeplinindu-şi nici atribuţiile de cântăreţ, nici de îngrijitor). Pentru angajări fictive se face închisoare! Când îi ceri cuiva ceva, îi oferi şi condiţii pentru realizarea acelui lucru. Deşi aţi spus că nu sunteţi Vlad Ţepeş, totuşi ne mai trageţi câte o ţeapă. Ne-aţi spus că sunteţi scorpion, noi credeam că Sfântul Sinod a trimis în Bucovina un Arhiepiscop (scorpionii fiind trimişi în teatrele de operaţie din Afganistan). În concluzie, cu ce aţi modificat în bine, după un an de zile, Biserica din Bucovina?”, scrie acesta.

ÎPS Calinic – deranjat de întrebări obraznice

În răspuns, ÎPS Calinic spune că nu este deranjat de întrebările de bun-simţ, ci de cele obraznice, care nu au nimic cu lucrarea Bisericii sau adevărul faptelor, ci mai degrabă cu episcopul care a stricat unele aranjamente.

„Constat că deviza dumneavoastră este: «Decât mulţi şi proşti, mai bine puţini şi deştepţi». Aveţi dreptate! Centrul Eparhial, timp de trei decenii, a fost condus de „puţini şi deştepţi”, care, în cele din urmă au fost scoşi de presă şi mitropolit cu „surle şi trâmbiţe”. Totuşi, cu toată inteligenţa şi hărnicia lor, a mai fost nevoie şi de acei „mulţi” care să le vină în ajutor, astfel încât Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să fie organizat întocmai Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştiului şi Iaşiului. Căci eu nu prea agreez maxima: «Românul e bun la toate!»” a arătat ÎPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor arată că este fals că nu are fi eliminat din biserici soacrele, soţiile, mamele, nepoatele etc. care încasează ilegal salarii de la stat, recunoscând că aceste persoane nu lucrează zilnic câte 8 ore.

„De altfel, nici cântăreţul, şi nici …, angajaţi fiind, nu lucrează zilnic câte 8 ore. Să fim serioşi! Sunt biserici care în afară de duminici şi sărbători nu sunt deschise! Şi totuşi, din acest punct de vedere semnalat de dumneavoastră, s-au făcut paşi importanţi şi continuă să se facă. Însă cu o oarecare aşezare duhovnicească” a adăugat ierarhul.

ÎPS Calinic spune că ar fi neprincipial să dea afară pe cineva din familia preotului care mai are un an sau 2 până la pensie, cum imoral este să fie cineva angajat şi să nu presteze cele 8 ore de serviciu.

„Conchid prin a vă spune că vremea ţepelor în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a trecut. 30 de ani au fost de ajuns!” a încheiat răspunsul ÎPS Calinic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: